Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in Macron bosta razpravljala o reformah v EU

Deli na:
Merklova in Macron bosta razpravljala o reformah v EU

Foto: Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron bosta danes na gradu Meseberg severno od Berlina v okviru skupnega zasedanja obeh vlad razpravljala o reformah v Evropski uniji in o skupnem pristopu v reševanju migrantske krize. Sestala se bosta tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerjem.

Nemška in francoska vlada bosta danes razpravljali o štirih glavnih projektih: ekonomski in monetarni uniji, okrepitvi zunanje in obrambne politike, skupni azilni politiki in raziskovalnem sodelovanju.

Macron je septembra lani predstavil svojo vizijo o prenovi EU, Merklova pa mu je odgovorila šele v začetku meseca. Za junijski vrh EU sta voditelja napovedala skupen predlog reform, a stališča držav se precej razlikujejo. Francija se zavzema za več integracije, za evrski proračun in finančnega ministra, čemur v Berlinu niso naklonjeni.

Pomembnejša tema bo tudi evropska azilna politika, za katero se močno zavzema Merklova. Nemški notranji minister Horst Seehofer ji je namreč postavil ultimat, da namerava začeti zavračati migrante na meji, ki so že registrirani v eni od drugih članic EU, če Merklovi do konca meseca ne uspe najti evropske rešitve. To naj bi domnevno naredila z dvostranskimi dogovori na vrhu EU.

Vladi bosta sicer skupne predloge danes predstavili tudi Junckerju. Iz Evropske komisije so sicer v ponedeljek sporočili, da Juncker pripravlja teren za evropske odločitve glede migracijske politike, saj je to po njihovi oceni edini način za rešitev sporov.