stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in Hollande zahtevata spoštovanje premirja na vzhodu Ukrajine

Deli na:
Merklova in Hollande zahtevata spoštovanje premirja na vzhodu Ukrajine

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Holande sta danes ponovno pozvala k uresničevanju četrtkovega dogovora iz Minska in predvsem k spoštovanju premirja na vzhodu Ukrajine, ki naj bi se začelo v nedeljo po lokalnem času oz. ob 23. uri po srednjeevropskem času.

Merklova in Hollande sta se danes ponovno po telefonu pogovarjala z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Slednji je napovedal, da se bo slišal tudi z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so se Merkelova, Hollande in Porošenko pogovarjali o spopadih med ukrajinskimi vojaki in proruskimi separatisti, ki še kar divjajo v kraju Debalcevo. Izrazili so zaskrbljenost, še poroča dpa.

Ukrajinski predsednik Porošenko je sicer Merklovi in Hollandu zatrdil, da bo ukrajinska stran zagotovo spoštovala prekinitev ognja. "Vse je nared za začetek prekinitve ognja," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Porošenkovega urada.

Poleg tega pa naj bi tudi vodja proruskih separatistov Aleksander Zaharčenko podpisal ukaz o "takojšnji prekinitvi ognja" ob dogovorjenem času. Ukaz sicer četam separatistov dovoljuje, da na vsak morebiten napad odgovorijo "z vso silo in sredstvi", še poroča AFP.