mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Velikonočna nedelja in ponedeljek čas za igre s pirhi

Deli na:
Velikonočna nedelja in ponedeljek čas za igre s pirhi

Foto: Bobo

Čas velike noči sovpada s pomladnim obdobjem, ko se iz zaprtih prostorov selimo na prosto. Velikonočna nedelja in ponedeljek sta po slovenskem ljudskem izročilu čas za igre s pirhi, kot so turčanje, valinčanje in sekanje. V zadnjem času pa se pojavlja tudi lov na skrite pirhe, ki ga poznajo Nemci in Britanci.

Tekmovalci pri turčanju pirhe podobno kot krogle pri balinanju zadevajo med seboj. Komur se pirh ubije, ga izgubi. Pri valinčanju pirh spustijo po deski, ki je na enem koncu podprta s količkom, in skušajo zadeti pirh sotekmovalca.

Pri sekanju pa pirhe sekajo s kovancem, ki se mora zapičiti v pirh sotekmovalca. Komur to uspe, dobi tako pirh kot kovanec.

V Beli krajini so igram s pirhi rekli igre s pisanicami, čeprav v resnici niso uporabljali pisanic, ker jih je bilo škoda, je za STA povedala direktorica Belokranjske muzeja Metlika Andreja Brancelj Bednaršek. Po njenih besedah so uporabili le jajca, pobarvana s čebulnimi listi, ne pa tako okrašenih kot pisanice.

Na Blejskem gradu pa bodo na velikonočno nedeljo priredili lov na skrite pirhe. Obiskovalci bodo iskali pirhe v najbolj skritih grajskih kotičkih. Vsak od 150 oštevilčenih pirhov bo sodelujočim za nagrado prinesel leseno jajce.

Medtem ko viri za slovensko narodnostno območje ne poročajo o lovu na pirhe, pa je ta igra znana denimo v Nemčiji in Veliki Britaniji. Odrasli skrivajo prave, čokoladne ali plastične pirhe s čokolado v sredini na različna mesta okoli hiše in na vrtu, otroci pa jih iščejo. Verjamejo, da jajčka prinese velikonočni zajec.

Velikonočni zajec ima svoj izvor pri nemških luteranih. Imel je vlogo sodnika, ki je povedal, ali so bili otroci pridni ali poredni. Upodabljali so ga s košaro barvnih jajc, sladkarij in včasih tudi igrač, ki jih prinaša otrokom domov.

Njegova vloga spominja na božička v božičnem času, ki prav tako otrokom prinaša darila. Avtorji so o tej šegi med Nemci prvič pisali v 17. stoletju.