Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova bo predstavila prioritete nemškega predsedovanja Svetu EU v senci covida-19

Deli na:
Merklova bo predstavila prioritete nemškega predsedovanja Svetu EU v senci covida-19

Angela Merkel - Foto: Profimedia

Evropski parlament bo danes ob začetku tridnevnega plenarnega zasedanja nagovorila nemška kanclerka Angela Merkel, ki bo poslancem predstavila prioritete nemškega predsedovanja Svetu EU. Na dnevnem redu sta tudi razpravi o svežnju za obnovo Evrope in strategiji EU za zdravje po pandemiji covida-19 ter glasovanje o t. i. svežnju mobilnosti.

Današnji obisk Merklove v Bruslju bo njen prvi obisk v tujini od izbruha pandemije novega koronavirusa. Z njenim govorom, v katerem bo predstavila prioritete polletnega predsedovanja Svetu EU, ki ga je 1. julija prevzela Nemčija in v ospredju katerega bo predvsem oživitev evropskega gospodarstva po pandemiji, se bo popoldne tudi začelo tokratno plenarno zasedanje parlamenta.

Svoje poglede na sveženj za obnovo Evrope, ki ga sestavljata dolgoročni proračun EU za obdobje 2021-2027 in 750 milijard evrov težak načrt EU za gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19, bodo poslanci predstavili v razpravi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Evropski parlament mora dati soglasje za prihodnji dolgoročni proračun EU.


Na dnevnem redu zasedanja je danes poleg tega razprava o prepotrebni reformi javnozdravstvene politike EU, potem ko je pandemija koronavirusa razkrila njene pomanjkljivosti. Čeprav so za to področje v prvi vrsti odgovorne države članice, parlament spodbuja oblikovanje usklajene politike javnega zdravja EU in predlaga oblikovanje novega samostojnega evropskega programa za področje zdravja.

Evropska komisija je konec maja predstavila predlog programa EU4Health v višini 9,4 milijarde evrov za obdobje 2021-2027.

Poslanci bodo danes tudi glasovali o reformi sektorja cestnega prometa, t. i. svežnju mobilnosti, ki naj bi predvsem izboljšal delovne pogoje voznikov, zagotovil jasnost pri njihovih napotitvah in se spopadel z nezakonitimi ravnanji. Predvidoma naj bi sveženj potrdili.