Revija Reporter
Svet

Med "najbolj iskanimi ženskami" s tiralic Europola tudi Slovenka Melanija! (FOTO)

STA

18. okt. 2019 16:41 Osveženo: 16:45 / 18. 10. 2019

Deli na:

Evropski policijski urad (Europol) je danes razgrnil novo kampanjo iskanja najbolj iskanih kriminalcev, med katerimi pa so tokrat večinoma ženske. Kot zatrjujejo v Europolu, so njihovi zločini prav tako resni kot zločini moških.

Kampanja, naslovljena Zločin nima spola, na novi spletni strani na interaktiven način razkriva obraze ubežnikov, ki jih iščejo v 21 državah članicah EU. Med njimi je 18 žensk. Vse iščejo zaradi hudih kaznivih dejanj, kot so umor, trgovanje z drogami, kraja, goljufija in trgovanje z ljudmi.

Obrazi ubežnikov so najprej skriti pod srhljivimi neonskimi maskami, njihovi obrazi pa se med branjem o njihovih dejanjih postopoma odkrivajo. Čisto na koncu bralec zagleda obraz osumljenca in šele takrat ugotovi, ali gre za moškega ali žensko.

Cilj je na spletno stran pritegniti čim več obiskovalcev. Na podlagi izkušenj namreč ugotavljajo, da možnost za odkritje lokacije in aretacijo iskane osebe narašča s številom ljudi, ki si ogleda njeno fotografijo.

Slovenija v okviru kampanje denimo išče Melanijo Stropnik, ki je osumljena več primerov goljufije v letih 2000 in 2001.

V enem od primerov naj bi zapeljala in zavedla žrtev, da je ta vložila skoraj 190.000 evrov v neko podjetje. Obljube visokih donosov za žrtev se niso izpolnile, saj je Stropnikova lagala o dobičku podjetja. Še en primer suma goljufije se nanaša na drage letalske karte za Ugando, izhaja s spletne strani Europola.