Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Od bulmastifov do Gašperja Tiča: v obeh tragičnih zgodbah enaka ključna elementa – seks in kri

Deli na:
Od bulmastifov do Gašperja Tiča: v obeh tragičnih zgodbah enaka ključna elementa – seks in kri

Marko Medvešek - Foto: Primož Lavre

Osem let in pol – toliko naj bi za rešetkami presedel Stefan Cakić, ki je bil prejšnji teden obsojen za skoraj gotovo najodmevnejši umor v Sloveniji v tem tisočletju. 18. junija lani je v stanovanju na Trubarjevi ulici v Ljubljani umoril znanega slovenskega igralca Gašperja Tiča, zločin pa je lansko poletje domišljijo Slovencev zaposlil bolj kot katerikoli drug zločin ali kar dogodek zadnjih let.

Vsaj od primera Baričevič leta 2010 ni bilo kriminalne zgodbe s takim učinkom v javnosti, kot takrat sta tudi v Cakićevi in Tičevi zgodbi enaka ključna elementa – seks in kri.

Zgodba, ki smo jo tisto nedeljo, 18. junija 2017, naprej objavljali mediji, so naslonili na policijsko poročilo o umoru v Ljubljani po prepiru med dvema moškima in brez identitete žrtve. Proti večeru so novinarji izvohali in dobili potrditev, da je umorjen igralec Mestnega gledališča ljubljanskega in pri generaciji otrok priljubljeni voditelj oddaj na TV Slovenija Gašper Tič.

Naslednji teden, če ne kar mesec, je minil v znamenju krvavega zločina in špekulacij o tem, kakšen je bil odnos žrtve in morilca ter kaj se je v usodni noči zgodilo. Kjer mediji nismo zmogli ponuditi dovolj novih informacij, so »pomagala« družbena omrežja z včasih še posebno divjimi ugibanji o Cakiću in Tiču. 

Kot pred osmimi leti na Oražnovi ulici je tudi v zgodbi s Trubarjeve ulice precej stvari, ki so javnosti ostale skrite. Kaj natančno se je dogajalo v stanovanju pokojnega igralca, ve kvečjemu ena oseba, pa še ta morda nima popolne slike – Cakić je bil pod vplivom alkohola in mamil, in sodišče je verjelo, da je bil v stanju zmanjšane prištevnosti.

O sami krivdi sicer ni bilo dvoma, tudi Cakić je priznal, da je Tiča zabodel in ubil, razlike so bile le glede točke, ko je druženje ob alkoholu in mamilih preraslo v zločin. Obtoženi je trdil, da ga je Tič napadel in da se je samo branil, sodnik Keršmanc je nasprotno menil, da je bil spolni stik prostovoljen, popolne razlage, kaj je sprožilo brutalni napad, pa nimata ne tožilstvo ne sodišče.

Alkohol, mamila in osebnostne motnje, o katerih so pričali izvedenci, naj bi pri Cakiću povzročile zmanjšano prištevnost, po kateri je igralec s 17 vbodnimi ranami obležal na tleh stanovanja in izkrvavel.

O zgodbi se bo še naprej govorilo in špekuliralo, najmanj po pričakovanem pritožbenem postopku, nato še v letih, ki jih bo obsojeni Cakić morda preživel v zaporu. A njena privlačnost pojenja.

Obsodba prejšnji teden kljub še razmeroma apatičnemu predvolilnemu ozračju ni posebno odmevala in je bila daleč od senzacije lanskega poletja. Če ne bo posebno šokantnih razkritij, bo silovitost zanimanja javnosti opešala še bolj, kot je že.