stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Marco Rubio zmagal v Portoriku, Bernard Sanders v Mainu

Deli na:
Marco Rubio zmagal v Portoriku, Bernard Sanders v Mainu

Foto: Arhiv Reporterja

Republikanski predsedniški kandidat Marco Rubio je v nedeljo zmagal na strankarskih volitvah v Portoriku, senator iz Vermonta Bernard Sanders pa je na strankarskih zborovanjih v Mainu z udobno prednostjo ugnal nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton.

Zvezni senator iz Floride Marco Rubio je doslej zmagal le še v Minnesoti, drugje po ZDA pa sta zmagovala newyorški milijarder Donald Trump in zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je bil v Portoriku šele tretji za Trumpom.

Tako Rubio kot Cruz sta kubanskega rodu, v Portoriku pa je le Rubio dokazal, da lahko osvaja glasove volivcev latinsko-ameriškega izvora. Dobil je več kot 27.000 glasov, Cruz pa nekaj več kot 3000, kar je celo manj kot Trumpovih 5000 glasov.

Volivci Portorika, ki je od ZDA odvisno ozemlje se lahko udeležujejo strankarskih volitev, nimajo pa pravice glasu na splošnih volitvah novembra. Portoriko je skupaj z le dvema zveznima državama ZDA (Vermont in Maine) edini, kjer lahko volijo tudi zaporniki. V Nedeljo jih je volilo 6000.

Rubio je osvojil vseh 23 delegatov za nacionalno konvencijo stranke julija v Clevelandu in jih ima doslej skupaj okrog 150. Za zmago jih je potrebnih 1237. Vodi Trump z najmanj 384 delegati pred Cruzom z najmanj 300. Guverner Ohia John Kasich jih ima le 37, v nedeljo pa je dobil podporo nekdanjega guvernerja Kalifornije Arnolda Schwarzeneggerja.

Slavni "Terminator" avstrijskega rodu je Kasichu dal jakno z napisom "Governator II", Kasich pa njemu jakno svoje kampanje. Schwarzenegger je Kasicha imenoval za akcijskega junaka, ker je v 18 letih dela v Washingtonu pomagal uravnotežiti zvezni proračun in ker ameriške sanje ohranja pri življenju v Ohiu.

Vodilni Trump je medtem na turnirju golfa "malega Marca", kot pravi Rubiu, spet pozval k odstopu in spet spremenil mnenje okrog mučenja terorističnih osumljencev in pobijanja njihovih družin. Najprej je bil za, potem je dejal, da tega ne bo delal, sedaj pa je dejal, da bo kot predsednik spremenil zakone, ki prepovedujejo mučenje, ker so menda teroristi zaradi tega v prednosti pred ZDA.

Demokrata sta se v nedlejo pomerila na novem televizijskem soočenju, do katerega je že postalo jasno, da je Sanders zmagal v Mainu. S tem je konec tedna osvojil skupaj tri države (Nebraska, Kansas in Maine), Clintonova pa le Louisiano. Vendar pa je tam zmagala z veliko prednostjo zaradi podpore temnopoltih volivcev in država je dala tudi največ delegatov.

Zaradi tega je Clintonova konec tedna od celotnega izkupička delegatov na svojo stran dobila najmanj 63, Sanders pa kljub trem zmagal proti eni skupaj najmanj 66. Sanders je doslej osvojil osem od 19 držav, kjer so demokrati doslej izbirali predsedniškega kandidata, vendar pa zelo zaostaja za Clintonovo po številu osvojenih delegatov.

Skupaj s tako imenovanimi super-delegati, to je strankarskimi veljaki, ki na konvenciji volijo po svoji pameti ne glede na voljo volivcev, jih je Clintonova doslej zbrala najmanj 1123, Sanders pa najmanj 484. Za zmago na konvenciji julija v Philadelphii jih je potrebno zbrati 2383.

Demokrati znova volijo že v torek v Mississippiju in Michiganu, znani pa bodo izidi volitev demokratov na tujem. Republikanci pa imajo v torek štiri tekme. Poleg Mississippija in Michigana so na vrsti še volivci na Havajih in v Idahu.