nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump veliki zmagovalec super torka med republikanci

Deli na:
Trump veliki zmagovalec super torka med republikanci

Foto: Getty Images

Newyorški milijarder Donald Trump je v torek osvojil osem od 11 zveznih držav, kjer so imeli republikanci strankarske volitve in zborovanja, pred tem pa je zmagal še v New Hampshiru, Nevadi in Južni Karolini. Vendar pa se njegovi protikandidati in strankarska elita ne nameravajo sprijazniti z njegovo končno zmago. Nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton je na sinočnjih demokratskih strankarskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata zmagala v sedmih zveznih državah in na ozemlju Ameriške Samoe, katere prebivalci se ne smejo udeležiti splošnih volitev. Senator iz Vermonta Bernard Sanders je osvojil štiri države.

Zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz je v torek osvojil dve državi (Teksas, Oklahoma) in pred tem Iowo, prvo zmago pa je uspelo doseči tudi izbrancu strankarske elite senatorju iz Floride Marcu Rubio, ki je osvojil strankarska zborovanja v Minnesoti. "Mi smo edini, ki smo trikrat premagali Trumpa," je svojim privržencem povedal Cruz in tako poraze skušal spremeniti v zmage.

Trumpove zmage so toliko večje, ker jih je dosegal na jugu, kjer prevladujejo konservativni krščanski republikanski volivci, torej naravna baza teksaškega senatorja. Trump je zmagal v Alabami, Arkansasu, Georgiji, Tennesseeju in Virginiji, prav tako tudi "na drugem planetu", to je severovzhodnih državah Massachusetts in Vermont. Odprti ostajajo še izidi strankarskih volitev na Aljaski, kjer so zadnje ankete dajale rahlo prednost Trumpu.

Trump je zmage tokrat proslavil s tiskovno konferenco v svoji graščini na Floridi, kjer je pričakal rezultate predvsem zato, da jezi Rubia, ki je v zadnjih tednih proti Newyorčanu zagnal ostro ofenzivo med katero ga obtožuje, da je prevarant, ki skuša ugrabiti stranko. Rubio pravi, da bo v tekmi vztrajal do konca, vendar pa bo to težko, če mu 15. marca ne bo uspelo zmagati v domači Floridi, kjer v anketah vodi Trump.

Z zmago v Minnesoti si je Rubio ohranil kanček kredibilnosti, kar pa doslej še ni uspelo guvernerju Ohia Johnu Kasichu, ki je osvojil drugo mesto v Vermontu in Massachusettsu, sicer pa skupaj z Benom Carsonom drugje zasedal zadnje ali predzadnje mesto. Kasich je povedal, da bo odstopil, če 15. marca ne osvoji domačega Ohia.

Republikanski kandidat potrebuje za zmago in predsedniško nominacijo 1237 delegatov, ki bodo glasovali julija na konvenciji v Clevelandu. Na natančnejše izračune bo potrebno počakati, vendar pa jih bo imel Trump po super torku v svojem žepu okrog 260, Cruz okrog 110, Rubi okrog 70, Kasich pa okrog 20.

Vendar pa tako Cruz, kot tudi Rubio in Kasich pravijo, da bodo zbirali delegate in na konvenciji skušali iztrgati zmago iz Trumpovih rok, kar bo že tako razdeljeno stranko še bolj razdelilo in verjetno tudi sprlo z lastnimi volivci.

Trump se je na novinarski konferenci že obnašal kot zmagovalec, kar sicer počne že več mesecev. Uvodoma ni bil preveč bahav ali nesramen in je čestital Cruzu za zmago v Teksasu, potem pa udaril po Rubiu in ga označil za poraženca in lahkokategornika, ki ga bo ugnal na Floridi. Nato je ponovil, da bo Ameriko naredil spet veliko, zgradil bo zid na meji, ki ga bo plačala Mehika, odpravil zdravstveno reformo Baracka Obame in jo zamenjal z nečim veliko boljšim.

Zatrdil je, da povečuje in združuje republikansko stranko ter želi končati strankarske volitve, da se lahko posveti demokratki Hillary Clinton. "Če ji bodo sploh dovolili kandidirati, kar bi bil žalosten dan za našo državo," je dejal in opozoril, da proti njej poteka preiskava zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte.

Trump pravi, da je konservativec, ampak konservativec z zdravo pametjo, ki bo zelo dober predsednik za ženske in žensko zdravje. Po kritikah skoraj celotnega vodstva stranke, da ni nemudoma zavrnil podpore voditelja rasistične organizacije Ku Klux Klan Davida Duka, je Trump dejal, da ga zavrača, ampak ob tem zagrozil predsedniku predstavniškega doma Paulu Ryanu, ki ga je glede tega okregal, da bo plačal veliko ceno, če se bo prepiral z njim.

Trumpa je novinarjem predstavil eden redkih vodilnih republikanskih politikov guverner New Jerseyja Chris Christie, ki ga zaradi podpore Trumpu domači časopisi pozivajo k odstopu s položaja, odpovedali pa so se mu skoraj vsi donatorji in člani nekdanjega štaba, ko je še kandidiral za predsednika.

Upor proti Trumpu v vrhu stranke narašča hkrati z njegovimi zmagami na volitvah, čeprav obenem dobiva nekaj podpore, kot je podpora senatorja iz Alabame Jeffa Sessionsa. Kritiki pa so neusmiljeni. Nekdanji guverner Louisiane Bobby Jindall je prepričan, da bo Trumpova zmaga med republikanci zagotovila zmago Hillary Clinton na splošnih volitvah. "Mlatila bo po njemu kot po bobnu," pa je dejal senator iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Trumpovi nasprotniki v vrstah republikancev opozarjajo, da morda res dobiva največ glasov med republikanskimi volivci, vendar pa je dejstvo, da samo z glasovi jeznih belih volivcev predsedniških volitev v ZDA ni mogoče dobiti, Trump pa je doslej užalil skoraj vse druge kategorije volivcev.

Clintonova je osvojila Alabamo, Arkansas, Georgijo, Tennessee, Teksas in Virginijo in Massachusetts. Senator iz Vermonta Bernard Sanders pa je zmagal v Vermontu, Oklahomi in na strankarskih zborovanjih v Koloradu ter Minnesoti. Voliti so začeli tudi demokrati na tujem, katerih volja pa ne bo znana še nekaj dni.

Rezultati volitev na tako imenovani super torek kažejo, da se demokratska predsedniška tekma še nikakor ni končala, čeprav ima Clintonova precejšnjo prednost v delegatih za konvencijo julija v Philadelphii, še posebej ob upoštevanju tako imenovanih super delegatih, to je strankarskih veljakih, ki glasujejo po svoji vesti ne glede na izide volitev.

Delegati bodo na konvenciji glasovali za tistega, ki bo zastopal stranko na splošnih volitvah novembra. Za zmago mora kandidat zbrati 2383 delegatov in Clintonova jih bo imela po super torku na svoji strani okrog 1000, Sanders pa okrog 320.

Izidi kažejo, da je Clintonova zmagovala v južnjaških državah, ki niso pomembne za demokrate na splošnih volitvah, saj te tradicionalno volijo republikance. Zmagala je v Massachusettsu, ki je v demokratskem žepu in v Virginiji, ki bo ena od prelomnih držav. Sanders je zmagal v demokratskem Vermontu in Minnesoti, republikanski Oklahomi ter v pomembnem Koloradu, ki lahko gre v obe smeri.

Rezultati vzporednih anket kažejo, da sta oba ohranjala svojo bazo. Sanders je osvajal države, kjer manjšine ne predstavljajo pomembnega deleža volilnega telesa, osvajal je glasove mladih in liberalnejših volivcev, Clintonova pa je zadržala podporo žensk, starejših volivcev, podporo manjšin in volivcev, ki želijo nadaljevati sredinsko politiko predsednika Baracka Obame za razliko od korenitega premika v levo, ki ga zagovarja Sanders.

Clintonovo volijo demokrati za katere so pomembne izkušnje in možnost zmage novembra proti republikancu, za Sandersa pa volivci, ki dajejo več poudarka na karakter kandidata oziroma njegovo poštenost.

Sanders je v svojem govoru povedal, da se revolucija nadaljuje in opozoril predvsem medije naj ne hitijo z razglašanjem zmagovalca, saj se delegatski glasovi na volitvah in zborovanjih delijo proporcionalno.

Clintonova pa se je v svojem govoru že posvetila najverjetnejšemu izbrancu republikanskih volivcev. "Še nikoli ni bilo toliko na konci, retorika druge strani pa še nikoli doslej ni bila tako nizkotna," je povedala Clintonova.

Naslednji obračuni bodo za obe stranki na zborovanjih v Kansasu in strankarskih volitvah v Louisiani v soboto 5. marca. Isti dan imajo republikanci zborovanja v Kentuckyju in Mainu, demokrati pa v Nebraski.