prihodnost Dobra karma

Aktualno vprašanje: kakšna bo moja prihodnost?

murska-sobota, policija, simbolne-fotografije Svet24.si

Policija "izdala", kje bodo najbolj nadzirali ...

ER4IoVOXYAIEiN8 Reporter.si

Janša zatrjuje, da je 28. februarja letos ...

razkuževanje, stavba, blok Svet24.si

Na točki dnevnega reda "sodelovanje NIJZ z Vlado ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Igralniškemu milijonarju mega posel z maskami

238337424 Odkrito.si

Indira v bolnišnici - Stanje se je zelo ...

hana r Njena.si

Hana med karanteno do novega videza

Svet

Manafort dobil še dodatnih 43 mesecev zapora, skupaj mu grozi do 25 let

Deli na:
Manafort dobil še dodatnih 43 mesecev zapora, skupaj mu grozi do 25 let

Paul Manafort - Foto: arhiv

Nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu so zaradi neprijavljenega lobiranja in delovanja za tuje interese v ZDA včhttp://backend.reporter.si/#/article/list/eraj na sodišču v Washingtonu prisodili dodatnih 43 mesecev zapora. Skupaj s kaznijo, ki so mu jo izrekli prejšnji teden zaradi finančnega kriminala, bo moral za zapahi preživeti sedem let in pol.

Sodnica Amy Berman Jackson je včeraj dejala, da Manafort ni državni sovražnik številka ena, a da tudi ni žrtev. Pripomnila je, da lobist med sojenjem ni kazal obžalovanja in da se je večkrat zlagal. Svoj ton pa je Manafort spremenil šele po izreku kazni v Alexandrii prejšnji teden, povzemajo sodnico tuje tiskovne agencije.

Manaforta je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve 2016 na strani Donalda Trumpa, čeprav pa sodelovanja z Rusi za izvolitev Trumpa ni bil obtožen ne v Alexandrii in ne včeraj v Washingtonu.

V Alexandrii ga je ekipa posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Muellerja obtožila skrivanja denarja, ki ga je služil v Ukrajini z delovanjem za ruske interese, pred ameriško davkarijo in bančnih prevar.

Sodnik T.S. Ellis mu je prejšnji teden prisodil 47 mesecev zapora in plačilo 25 milijonov dolarjev odškodnine.


Muellerjevi tožilci so ga prav tako na zveznem sodišču, vendar v Washingtonu, obtožili, da je delal kot lobist za tuje interese, ne da bi se ustrezno registriral. Tudi tu gre za delo za proruske interese v Ukrajini oziroma za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki ga je podpiral ruski predsednik Vladimir Putin.

Potem ko ga je porota v Alexandrii spoznala za krivega, je Manafort privolil v sodelovanje s tožilci in priznal krivdo za obtožbe v Washingtonu. Nato je tožilcem ponovno lagal, zaradi česar je dogovor padel v vodo, tožilstvo pa je zahtevalo najvišjo kazen deset let zapora.

Berman Jacksonova mu je včeraj izrekla kazen v višini 43 mesecev, ki jo bo prestajal takoj za tisto iz Alexandrie. Sodnica bi sicer lahko izrekla tudi enotno kazen, kar pomeni, da bi Manafort v zaporu skupno preživel manj časa.

Kako uro po objavi obsodbe so včeraj tožilci v zvezni državi New York sporočili, da so vložili nove obtožnice proti Manafortu. Manhatnski tožilec Cyrus Vance je vložil 16 obtožnic na državni ravni, v katerih ga obtožujejo prevare pri hipoteki, ponarejanja poslovnih dokumentov in zarotništva. "V New Yorku ni nihče nad zakonom," je zapisal Vance v izjavi.

Zaradi novih obtožb bi šel lahko Manafort v zapor še za do 25 let. Ker so obtožbe vložili na državni in ne zvezni ravni, Manaforta v primeru obsodbe ne bi mogel pomilostiti ameriški predsednik Donald Trump. Po ustavi lahko ameriški predsednik namreč pomilosti za obsodbe, izrečene na zvezni ravni, ne pa tudi državni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

loading...
Loading...