kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mama morilca iz Connecticuta je bila strelska navdušenka

Deli na:
Mama morilca iz Connecticuta je bila strelska navdušenka

Foto: Reuters

Mama morilca iz Newtowna, 52-letna Nancy Lanza je imela doma več kosov orožja in je za sprostitev rada hodila na okoliška strelišča. Polavtomatska puška, s katero je 20-letni Adam Lanza v petek ubil 20 otrok, je bila usodna tudi zanjo. Debata o orožju se je medtem razvnela tudi v mestu, ki bo z njim večno zaznamovano.

Družina Lanza se je v Newtown preselila leta 1998 iz države New Hampshire. Nancy in morilčev oče Peter Lanza sta se sporazumno brez velike drame ločila leta 2009 in nekdanji borzni posrednici iz Bostona ni bilo treba več hoditi v službo. Peter Lanza je ostal v Connecticutu, vendar se je preselil v Stamford in se pred tremi leti znova poročil.

Otroka je pustil pri materi z dovolj veliko preživnino, vendar je ohranil stike tako z Adamom kot s štiri leta starejšim Ryanom. Tega je policija sprva obravnavala kot storilca, ker je imel pri sebi bratove dokumente.

Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da imajo sosedje in znanci dobro mnenje o Nancy Lanza in jo opisujejo kot prijazno in radodarno žensko, ki je brez težav posojala denar ali plačevala zapitek v lokalnem baru. Nedavno je postala navdušena strelka in se je opremila z več kosi orožja, ki jih je uporabljala na streliščih. Za zdaj še ni jasno, ali je tja vodila tudi mlajšega sina.

Težav, ki jih je imela z njim, sicer ni skrivala. Adam Lanza je imel vedenjske motnje in večinoma ga je lahko pomirila samo ona. Fant je bil asocialen, ni imel prijateljev, pred ljudmi se je umikal in nikoli ni gledal v oči. Oblačil se je v črno, sicer pa je bil inteligenten in odličnjak v času, ko je obiskoval osnovno šolo, v kateri je v petek izvedel pokol.

Adam Lanza je najprej zjutraj s štirimi streli doma v postelji pokončal svojo mamo, nato pa se je z njenim avtomobilom in orožjem odpeljal v šolo. Pobijal je s polavtomatsko puško, v avtu je imel šibrovko, pri sebi pa še dve pištoli. Za orožje je imel dovolj nabojev, da bi lahko ubil veliko več ljudi.

Po številnih tovrstnih pokolih imajo policisti v ZDA že dovolj izkušenj, da več ne čakajo okoli kraja dogodka, ampak hitro posredujejo, kot so storili tudi v Newtownu. Zaradi hitrega prihoda policije se je Adam Lanza ustrelil, preden bi lahko na šoli pobil še več kot 20 otrok in šest odraslih žensk.



Vsi kosi orožja so bili registrirani na mamo. Razprava o orožju, ki se je znova razvila v ZDA, poteka po ustaljenem scenariju. Nasprotniki orožja so dobili več poguma in postavljajo odločnejše zahteve po ukrepih za omejitev te v ZDA ustavno zagotovljene pravice. Zagovorniki orožja so se uvodoma malce potuhnili, vendar to ne bo trajalo dolgo.

Lastniki strelišč in člani lovskih ter drugih organizacij za zdaj večinoma neradi dajejo izjave, čeprav se mnenja ne spreminjajo. Benjamin Torres iz Newtowna, ki ima doma orožje, je za AP dejal, da ni problem v orožju. Če bi imel še kdo v šoli orožje, bi lahko morilca prej ustavil. "Kriminalci bodo tako ali tako prišli do orožja," je dejal.

Država Connecticut ima za ameriške razmere ostre orožarske zakone, čeprav je neke vrste zibelka orožarstva, saj je bilo podjetje Colt ustanovljeno v Hartfordu. V Newtownu je nastala nova interesna skupina "Newtown United", ki bo skušala z raznimi akcijami poskrbeti za ponovno prepoved polavtomatskega orožja, ki je na zvezni ravni potekla leta 2004.

Razprave o orožju v ZDA ne gredo do popolne prepovedi, ampak kvečjemu do omejitev, kot je prepoved polavtomatskega orožja. Tudi demokratski senatorji, ki bodo predlagali nov zakon, pravijo, da prepoved ne bo zajela orožja, ki ga ljudje že imajo doma, ampak le prihodnje prodaje, uvoze in nakupe.

Tudi takšne zmerne pobude pa v ZDA sprožajo preplah med orožarskimi navdušenci, ki se bojijo, da bo predsednik ZDA Barack Obama nanje naščuval zvezno policijo, ki bo prišla na njihove domove in jim odvzela orožje.

Prodaja orožja je skokovito porasla po Obamovi ponovni izvolitvi in niti pokol v Newportu tega ni omejil. Kvečjemu nasprotno. Lokalne televizije po ZDA poročajo, da so vrste na orožarskih sejmih, kjer lahko vsak z dobro ponarejenim dokumentom kupi orožje, daljše.