mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Duševnim bolnikom bi preprečili nakup orožja - kaj pa ostalim?

Deli na:
Duševnim bolnikom bi preprečili nakup orožja - kaj pa ostalim?

Foto: Reuters

Eden od predlogov zakonov, ki jih skuša roditi Washington po pokolu 20 otrok lani decembra v Newtownu, zadeva prepoved prodaje orožja duševnim bolnikom. Predlog ima veliko možnosti za uspeh, saj ga podpira orožarski lobi in zaradi tega tudi republikanci.

Predlog zakona je ustvaril republikanec Lindsay Graham iz Južne Karoline in zahteva, da sodišča vsako osebo, ki je razglašena za duševno bolno, prijavi v nacionalno bazo podatkov s seznamom ljudi, ki jim je prepovedano kupiti orožje. Predlog zakona podpira Nacionalna orožarska zveza (NRA), kar po mnenju kritikov sicer pomeni, da ne bo kaj prida zmanjšal problema.

Predlagatelji zapirajo luknjo v obstoječi zakonodaji. Seznam oseb, ki ne smejo kupiti orožja zajema zločince, nezakonite priseljence in duševne bolnike, ki jih je v svoje roke dobil pravosodni sistem. Vendar pa sodiščem sedaj ni potrebno posredovati imen ljudi, ki so se zaradi duševne bolezni izognile kazni za kaznivo dejanje.

Ta peščica ljudi bo lahko še naprej prihajala do orožja preko slamnatih kupcev in na orožarskih sejmih, kjer je nadzor hudo pomanjkljiv. Predlog zakona demokratske senatorke iz Kalifornije Dianne Feinstein o prepovedi napadalnega oziroma polavtomatskega orožja, ki lahko morda malce pomaga pri preprečevanju množičnih pokolov, pa za zdaj nima dovolj podpore.