pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malomarni zobozdravnik je s hepatitisom morda okužil več tisoč Britancev

Deli na:
Malomarni zobozdravnik je s hepatitisom morda okužil več tisoč Britancev

Foto: Reuters

Več kot 20.000 Britancev je vabljenih na testiranje, saj obstaja nevarnost, da jih je zobozdravnik v Nottinghamu, ki je več kot tri desetletja skrbel za zobe bolnikov, pri tem pa ni upošteval higienskih standardov, okužil z virusom hiv, hepatitisom B ali C ali morda s čim drugim.

Po podatkih britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS) je potencialno ogroženih kar 22.000 ljudi, za vse pa je kriva ena sama zobozdravstvena ordinacija v Nottinghamu v osrednji Angliji.

Malomarnega zobozdravnika Desmonda D'Mella so sicer že junija letos suspendirali in sprožili preiskavo, potem ko ga je nekdo na skrivaj posnel pri delu ter nato objavil šokanten posnetek. D'Mello med drugim ni uporabljal svežih rokavic in si ni umival rok, medtem ko so se na njegovem stolu menjavali pacienti, instrumente pa je hranil kar na stranišču.

Sam zobozdravnik sicer, kot poudarjajo predstavniki NHS, ni okužen oziroma nima nobenega virusa, ki bi se prenašal s krvjo. Vendarle ocenjujejo, da so bili pacienti izpostavljeni "manjšemu tveganju", glede na to, da je zobozdravnik očitno pogosto kršil standarde. Tudi strokovnjaki opozarjajo, da je tveganje zelo nizko in svarijo pred paniko.

Kot sicer poroča nemška tiskovna agencija dpa, policija še preiskuje, ali bi lahko bila z D'Mellom povezana smrt nekega 23-letnika avgusta lani, saj je malo pred smrtjo obiskal njegovo zobozdravstveno ordinacijo.