Revija Reporter
Svet

Makedonski premier bo prvič albanske narodnosti

STA

19. avg. 2020 9:50 Osveženo: 9:51 / 19. 8. 2020

Deli na:

Zoran Zaev

Bobo

Potem ko so v Severni Makedoniji 15. julija potekale parlamentarne volitve, je bil v torek v Skopju dosežen dogovor o oblikovanju nove vlade. To bodo znova sestavljali socialdemokrati (SDSM) Zorana Zaeva in stranka albanske manjšine DUI. Vlado bo vodil Zaev, zadnjih 100 dni mandata pa naj bi položaj premierja prvič doslej prevzel Albanec.

SDSM si je na julijskih volitvah zagotovila 46 od skupno 120 poslanskih sedežev, DUI jih je pripadlo 15. Podporo naj bi jima že obljubila tudi stranka albanske manjšine DPA, ki ima v parlamentu enega poslanca. Nova vlada bi lahko tako v parlamentu računala na tesno večino 62 glasov.

Kot je na novinarski konferenci v torek zvečer pojasnil Zaev, se vrača na čelo vlade in parlament bo o njegovi zaupnici predvidoma glasoval že v prihodnjih dneh. A v skladu z dogovorom bo zadnjih 100 dni pred naslednjimi volitvami - te naj bi potekale leta 2024 - vodenje vlade pripadlo DUI, kar pomeni, da se državi prvič doslej obeta premier, ki je pripadnik albanske narodnosti.

DUI, največja med strankami albanske manjšine, je sicer že takoj po volitvah zahtevala mesto premierja za celoten mandat. Albanci so daleč največja manjšina v Severni Makedoniji in predstavljajo približno četrtino vsega prebivalstva ter že vse od razpada Jugoslavije pred skoraj 30 leti zahtevajo več pravic.

Po poročanju makedonskih medijev, ki jih navajajo tuje tiskovne agencije, naj bi položaj predsednika parlamenta znova pripadel Talatu Xhaferiju, ki je to funkcijo opravljal že doslej.

Stari-novi koalicijski partnerki sta se poleg tega dogovorili, da njuni poslanci v parlamentu izglasujejo odpravo mehanizma, po katerem mora v mesecih pred parlamentarnimi volitvami vodenje države prevzeti tehnična vlada.

Ta je bil sprejet leta 2015 v skladu z dogovorom, doseženim ob posredovanju EU, ki je Severni Makedoniji omogočil izhod iz nevarne politične krize. V skladu s tem mehanizmom je moral Zaev januarja letos odstopiti kot premier, začasna vlada pa se je nato lotila priprav na volitve, ki naj bi po prvotnih načrtih potekale 12. aprila.

SDSM se je odločila za sklic predčasnih volitev, potem ko EU znova ni prižgala zelene luči za začetek pristopnih pogajanj s Skopjem. Zaradi epidemije koronavirusa so volitve nato dejansko potekale več mesecev kasneje, v vmesnem času pa ji je EU tudi končno prižgala zeleno luč za začetek pogajanj o članstvu.