Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedonski parlament se je razpustil pred predčasnimi volitvami

Deli na:
Makedonski parlament se je razpustil pred predčasnimi volitvami

Stavba makedonske vlade v Skopju. - Foto: Bobo

Makedonski poslanci so v nedeljo zvečer izglasovali razpustitev parlamenta pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Severni Makedoniji potekale 12. aprila. Odločitev je podprlo vseh 108 prisotnih poslancev.

Predčasne volitve bodo potekale po odstopu premierja Zorana Zaeva v začetku januarja. Za to se je odločil, ker Evropska unija zaradi francoske blokade ni prižgala zelene luči za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo.

Po odstopu Zaeva državo vodi začasna tehnična vlada pod vodstvom prejšnjega notranjega ministra Oliverja Spasovskega.

Hladen tuš iz Bruslja je prišel, čeprav je Zaev z Grčijo dosegel rešitev za dolgoletni spor glede imena, v skladu s katerim se je Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo.

Kompromis je bil dovolj, da bo Severna Makedonija kmalu postala članica zveze Nato, na članstvo v Evropski uniji pa bo morala še počakati.

Parlament je pred razpustitvijo v nedeljo sprejel še dva pomembna zakona - zakon o tožilstvu in obrambi.

Po letu dni neuspešnih pogovorov z opozicijo in tednu napetih prizadevanj, da bi mu zagotovili potrebno dvotretjinsko večino v parlamentu, so vladajoči socialdemokrati dosegli potrditev zakona o tožilstvu z 80 glasovi od skupno 120 poslancev. Šest poslancev je glasovalo proti. Poslanci opozicijske stranke VMRO-DPMNE so nasprotovali izidu tega drugega glasovanja, potem ko je v prvem glasovanju zakon podprlo le 74 poslancev in ga je predsednik parlamenta razveljavil zaradi postopkovnih zapletov, poroča portal Balkaninsight.

Socialdemokrati so si močno prizadevali za sprejem tega zakona, ki ga podpirata tudi EU in ZDA, v upanju, da bo država končno dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU. Zakon sicer zagotavlja nadaljevanje pregona korupcijskih primerov visokih predstavnikov s krepitvijo pristojnosti tožilstva za organiziran kriminal.

Poslanci so v nedeljo sprejeli tudi ključen zakon na področju obrambe, s katerim so uskladili nacionalno zakonodajo z zakonodajo zveze Nato, ko so vnesli načela zavezništva o kolektivni varnosti. Tudi ta zakon je podprlo 80 poslancev. Opozicija je nasprotovala tudi temu zakonu, ker nasprotuje poimenovanju vojske v vojsko Severne Makedonije v skladu s prespanskim dogovorom z Grčijo, ki mu opozicija prav tako nasprotuje.

Ameriški posebni odposlanec za Zahodni Balkan Matthew Palmer je v pogovoru z makedonskim premirjem Spasovskim danes v Bruslju pozdravil sprejem obeh zakonov ter drugih reform, ki državo približujejo pozitivni odločitvi EU za začetek pristopnih pogajanj, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.