Revija Reporter
Slovenija

Namesto Franca Breznika v državni zbor župan Lendave Janez Magyar? Kdo bo sploh ostal v poslanski skupini SDS?

Igor Kršinar

23. mar. 2020 15:06 Osveženo: 15:14 / 23. 3. 2020

Deli na:

Poslanca SDS Žan Mahnič in Franc Breznik sta postala državna sekretarja. Prvi v kabinetu predsednika države, drugi na MNZ.

Bobo

Imenovanje poslanca SDS Franca Breznika za državnega sekretarja v ministrstvu za notranje zadeve lahko povzroči zaplet pri izvolitvi nadomestnega poslanca.

Prvi v vrsti Janez Magyar je namreč župan občine Lendava, zato se bo najverjetneje podobno kot vrhniški župan Daniel Cukjati poslanskemu sedežu odpovedal.

Toda tudi naslednji v vrsti Danijel Vrbnjak je župan, in sicer Ormoža, kjer je na lokalnih volitvah leta 2018 premagal dotakratnega župana Alojza Soka iz vrst NSI.

Če bosta oba župana iz vrst SDS odklonila poslanski sedež, se bo na Breznikov sedež usedla Nuša Ferenčič, ki je nastopila v volilnem okraju Ptuj II., ki zajema mestno občino.

Franc Breznik je drugi državni sekretar notranjega ministra Aleša Hojsa, na prvi seji vlade je bil na to mesto imenovan tudi državni svetnik in nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Jelka Godec se je tudi omenjala za državno sekretarko v ministrstvu za zdravje, toda ključni problem pri njej je v tem, da vodi preiskovalno komisijo o otroški kardiologiji ter nabavi medicinske opreme, ki je za SDS zelo pomembna, saj bi težko našli bolj primerno kandidatko za vodenje te komisije.

Poleg Breznika naj bi po naših podatkih v vlado vabili tudi Alenko Jeraj, ki naj bi bila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo, a naj bi vabilo zavrnila. Če bi ga sprejela, bi njeno poslansko klop zasedel Andrej Aplenc.

Jerajeva naj bi se po naših virih predvsem bala, da se kot državna sekretarka ne bo več mogla dovolj anganžirati v svojem volilnem okraju, zaradi česar bi ji lahko pozneje na volitvah zmanjkalo dovolj glasov za vnovično izvolitev.

Podobno se je omenjala tudi Jelka Godec za državno sekretarko v ministrstvu za zdravje, toda ključni problem pri njej je v tem, da vodi preiskovalno komisijo o otroški kardiologiji ter nabavi medicinske opreme, ki je za SDS zelo pomembna, saj bi težko našli bolj primerno kandidatko za vodenje te komisije.

Prav to se zdaj dogaja v poslanski skupini NSI, kjer po izvolitvi Jerneja Vrtovca za ministra za infrastrukturo še ne vedo, kdo bo prevzel preiskovalno komisijo o DUTB, ki jo je vodil Vrtovec kot poslanec.