benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ali Viktorju Orbanu in njegovim oligarhom grozijo ameriške sankcije?

Deli na:
Ali Viktorju Orbanu in njegovim oligarhom grozijo ameriške sankcije?

Madžarski premier Viktor Orban. - Foto: Reuters

ZDA so sestavile seznam sodelavcev madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki bi bili lahko tarča morebitnih sankcij, piše ameriška spletna stran Bloomberg, ki se sklicuje na časnik Wall Street Journal.

Novica o morebitnih sankcijah se je pojavila v medijih dan po tem, ko se je ameriški predsednik Donald Trump v Washingtonu srečal z Orbanom ter javno hvalil madžarskega premierja zaradi njegove politike omejevanja priseljevanja in pomoči kristjanom po svetu.

A po drugi strani Američane zelo moti Orbanovo sodelovanje s Putinovo Rusijo in Kitajsko. Tako Orban na primer ni uslišal ameriških želja, da bi Madžarska prenehala sodelovati s kitajskim telekomunikacijskim podjetjem Huawei.

Orban tudi zavira vključevanje Ukrajine v Nato, in sicer zaradi odnosa ukrajinskih oblasti do madžarske manjšine v podkarpatski Ukrajini. To zaviranje približevanja Ukrajine Natu je seveda voda na mlin Putinu.

Kot piše Wall Street Journal, bi lahko bil tarča morebitnih ameriških sankcij tajkun Lorinc Meszaros, ki ga imajo za najbolj tesnega Orbanovega zaveznika med madžarskimi poslovneži. Na seznamu naj bi bila tudi Orbanov zet Istvan Tiborcz, ki je v zadnjih letih postal eden od najbogatejših madžarskih oligarhov, in vodja Orbanovega kabineta Antal Rogan, ki velja za Orbanovega ministra za propagando.

Bloomberg je za odziv na pisanje Wall Street Journala zaprosil tudi madžarsko vlado in ameriško veleposlaništvo v Budimpešti. Veleposlaništvo zadeve ni komentirala, predstavnik za javnost pri madžarski vladi Zoltan Kovacs pa je v e-sporočilu zapisal: »Ne odgovarjamo na neutemeljene, lažne novice.«