Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Madžarska banka OTP na ukrajinskem seznamu sponzorjev vojne

Deli na:
Madžarska banka OTP na ukrajinskem seznamu sponzorjev vojne

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Madžarska blokira sprostitev dodatnih 500 milijonov evrov sredstev EU za kritje stroškov orožja za Ukrajino, so sporočili iz Budimpešte in Bruslja. Madžarska naj bi novemu izplačilu nasprotovala, ker meni, da bi morala EU ta sredstva nameniti podpori partnerjem po vsem svetu in ne le Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več evropskih diplomatov je danes potrdilo, da Madžarska zavira izplačilo novega dela sredstev, s katerimi naj bi državam EU povrnili stroške orožja, poslanega v Ukrajino.

"Madžarska vlada se ne strinja, da bi morala EU - ki ima na voljo druge instrumente - uporabiti Evropski mirovni instrument izključno za Ukrajino," je v torek sporočila madžarska vlada. "Za madžarsko vlado je ključnega pomena, da se ta vprašanja razjasnijo, zato ni odobrila izplačila še ene tranše iz Evropskega mirovnega instrumenta," so dodali.

Po besedah neimenovanega predstavnika vlade v Budimpešti je razlog za blokado tudi ta, da se je na seznamu sankcij Ukrajine znašla madžarska banka OTP, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.



Po navedbah madžarskega štirinajstdnevnika Hungarian Conservative je ukrajinska nacionalna agencija za preprečevanje korupcije madžarsko banko uvrstila med "mednarodne sponzorje vojne", saj je ta kljub ruskemu napadu na Ukrajino v Rusiji še vedno prisotna.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je nato danes napovedal, da bo Budimpešta odobritev sredstev zadrževala, dokler Ukrajina ne umakne banke OTP s seznama mednarodnih sponzorjev vojne in se vzdrži podpore novim sankcijam, je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik v kabinetu madžarskega premierja Zoltan Kovacs.

Do blokade prihaja v času, ko Ukrajina poziva k novim dobavam orožja za svoje sile, ki se pripravljajo na protiofenzivo. Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana je bila sicer od začetka vojne v Ukrajini že večkrat deležna kritik zaveznikov v EU. Orban je namreč zavrnil pošiljanje orožja Kijevu, ob tem pa tudi nasprotuje sankcijam proti Rusiji in namesto tega poziva k mirovnim pogovorom.