Revija Reporter
Svet

Sodišče EU bo odločilo o kvotah za razporejanje beguncev

STA

6. sep. 2017 5:55

Deli na:

Sodišče EU bo danes odločilo o tožbah Slovaške in Madžarske proti obveznim kvotam za razporejanje beguncev po uniji.

V primeru zavrnitve tožb je pričakovati hitro nadaljevanje pravnega postopka proti Madžarski, Poljski in Češki zaradi nesolidarnosti v begunski krizi. Evropska komisija bo sicer danes poročala o uresničevanju migracijskih ciljev EU.

Generalni pravobranilec Yves Bot je konec julija menil, da bi moralo sodišče zavrniti tožbi, ki sta ju decembra 2015 vložili Slovaška in Madžarska. Mnenje pravobranilca sicer ni zavezujoče, a pogosto mu sodba sledi.

Pravobranilec je julija ocenil, da evropske pogodbe omogočajo sprejemanje ukrepov za soočanje z jasno opredeljenimi izjemnimi razmerami in da EU s tem ukrepom ni presegla svojih pristojnosti.

Madžarska je sicer poleg Češke in Poljske trenutno v pravnem postopku zaradi nesodelovanja pri premeščanju beguncev v EU. Če bo sodišče omenjeni tožbi zavrnilo, je pričakovati hitro nadaljevanje teh postopkov.

Postopek je trenutno v drugi fazi. Evropska komisija je trojici konec julija poslala drugi opomin. Če ne bo ustreznega odziva, je naslednji korak tožba na Sodišču EU. Izjemoma je dala državam le mesec dni časa za odziv, namesto običajnih dveh mesecev.

Komisija bo o napredku pri uresničevanju načrtov za premeščanje in preseljevanje beguncev znova poročala prav danes. Prav tako bo poročala o delovanju obalne straže in izvajanju begunskega dogovora s Turčijo.