Revija Reporter
Svet

Maduro je pripravljen z orožjem poskrbeti, da bo njegov narod še naprej stradal: smrtne žrtve spopadov na meji

Reporter, STA

24. feb. 2019 2:01

Deli na:

Spopadi na meji so terjali žrtve.

Reuters

Spopadi med protestniki in varnostnimi silami predsednika Nicolasa Madure so v soboto na meji z Brazilijo zahtevali dve življenji in več kot 30 ranjenih, spopadi na meji s Kolumbijo pa najmanj 285 ranjenih. Madura je v prestolnici Caracas podprlo več tisoč ljudi pred katerimi je zatrdil, da bo branil državo s svojim življenjem.

Spopadi so izbruhnili zaradi dostave humanitarne pomoči Venezuelcem iz Kolumbije in Brazilije. Nekaj pomoči je, po poročanju tiskovne agencije AFP, skušalo proti do Venezuele tudi iz Portorika, vendar je venezuelska vojska ladjo poslala nazaj domov pod grožnjo sile.

Juan Guaido, ki se je pred mesecem dni razglasil za začasnega predsednika države, je v soboto v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, kjer se je zbrala humanitarna pomoč iz ZDA formalno sprožil operacijo distribucije pomoči čez mejo, vendar so Madurove sile to blokirale.

Maduro je medtem zaradi "provokacije" prekinil diplomatske odnose s Kolumbijo in diplomatom sosednje države dal na voljo 24 ur, da se vrnejo domov.

Venezuelska vojska je blokirala humanitarno pomoč, vendar sta se dva tovornjaka iz Cucute uspela prebiti skozi blokado v venezuelsko Ureno, nakar ju je vojska zažgala, ljudje pa so skušali pred ognjem rešiti kar je bilo mogoče. V spopadih v Ureni in San Antoniu je bilo od jutra do večera v soboto ranjenih najmanj 285 ljudi.

Na meji z Brazilijo so se Venezuelci peš odpravili preko meje po pomoč, vojska pa je odprla ogenj in ubila dve osebi, pri tem tudi 14-letnega fanta. AFP navaja, da je bilo ranjenih 31 ljudi.

Med spopadi je nekaj venezuelskih vojakov odložilo orožje in se pridružilo protestnikom oziroma odšlo čez mejo v Kolumbijo. Kolumbijska vlada poroča, da so jih do sobote zvečer sprejeli okrog 60.

Venezuela je pod Madurom padla v hudo krizo in državo je od leta 2015 zapustilo skoraj tri milijone ljudi. Zaradi pomanjkanja in lakote se to nadaljuje in iz Venezuele vsak dan odide najmanj 5000 ljudi.