mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro je neomajen: Naj ponorela manjšina nadaljuje s svojo grenkobo, porazili jih bomo

Deli na:
Maduro je neomajen: Naj ponorela manjšina nadaljuje s svojo grenkobo, porazili jih bomo

Nicolas Maduro - Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v torek zatrdil, da bo premagal "ponorelo manjšino", ki ga želi odstraniti z oblasti in destabilizirati državo. ZDA pa so sporočile, da razmišljajo o uvedbi novih sankcij, s katerimi želijo stopnjevati pritisk na Madura, da se odreče oblasti.

Voditelj venezuelske opozicije in samooklicani začasni predsednik Juan Guaido je v ponedeljek po vrnitvi v Venezuelo za soboto napovedal nove demonstracije proti Maduru, ta pa je v torek dejal, da bo sočasno potekal "protiimperialistični pohod".

Gre za prvo izjavo Madura po Guaidojevi vrnitvi v Venezuelo. Na slovesnosti ob šesti obletnici smrti nekdanjega venezuelskega predsednika Huga Chaveza, njegovega predhodnika in političnega mentorja, je Maduro po poročanju britanskega BBC dejal: "Ponorela manjšina nadaljuje s svojim sovraštvom, s svojo grenkobo, to je njihov problem. Ne bomo jim namenjali pozornosti."

"Naj ponorela manjšina nadaljuje s svojo grenkobo, porazili jih bomo. To bomo naredili za Chaveza, za veliko zgodovino države," je dejal Maduro, ki je Guaidoja obtožil, da skuša z ameriško pomočjo organizirati državni udar.


ZDA so medtem napovedale uvedbo novih sankcij proti režimu Madura. Kot je dejal posebni ameriški odposlanec za Venezuelo Elliot Abrams, imajo ZDA na voljo niz diplomatskih in ekonomskih ukrepov, ki jih bodo uporabile za stopnjevanje pritiska nanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub izjavi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da so "na mizi vse opcije", pa Abrams vztraja, da ne obstaja načrt za vojaško posredovanje. "Nihče ne govori o ameriških vojaških korakih, razen režim (Madura) in Rusija," je dodal.

Guaido, ki ga je za začasnega predsednika Venezuele priznalo več kot 50 držav, se je v ponedeljek po desetih dneh vrnil v domovino, kjer ga je na osrednjem trgu v prestolnici Caracas pozdravilo več tisoč podpornikov.

Čeprav je Maduro zagrozil, da bi ga ob vrnitvi v domovino lahko aretirali, ker je kršil prepoved potovanja, ki mu jo je izreklo venezuelsko vrhovno sodišče, pa Guaido ostaja na prostosti. V torek je po o sestanku z voditelji sindikatov javnega sektorja napovedal postopno stavko javnih uslužbencev proti režimu.