Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Južna Koreja z mobilno aplikacijo v sledenje okužbam z novim koronavirusom

Deli na:
Južna Koreja z mobilno aplikacijo v sledenje okužbam z novim koronavirusom

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Južnokorejske oblasti so danes sporočile, da uporabljajo mobilno aplikacijo, s katero želijo izslediti obiskovalce nočnega kluba v Seulu, ki je postal novo žarišče okužb z novim koronavirusom v državi. Ob tem so pristojne oblasti obljubile anonimnost vsem, ki jih bodo testirali na okužbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Seulske mestne oblasti so že prek podatkov, ki so jih posredovali mobilni operaterji, pridobile seznam 10.905 obiskovalcev seulske četrti Itaewon, v kateri je tudi več klubov za istospolne osebe. Vsem so poslali tekstovno sporočilo, naj se gredo testirat na okužbo z novim koronavirusom.

Po navedbah korejskega štaba za odziv na krize je nedosegljivih skoraj 2000 oseb, za katere menijo, da so bile med obiskovalci klubov. Ob tem so napovedali, da jih bo poskušala izslediti policija.

Za številne obiskovalce menijo, da se ne bodo želeli izpostaviti, saj je v konservativni Južni Koreji homoseksualnost stigmatizirana. Homoseksualnost v državi ni prepovedana, a organizacije za človekove pravice opozarjajo na očitno diskriminacijo.



Južna Koreja je doslej veljala za globalni vzorčni model, kako zajeziti okužbe z novim koronavirusom. Zaradi novega žarišča okužb v seulski četrti Itaewon pa so sedaj v Seulu, sosednji provinci Gyeonggi ter mestoma Incheon in Daegu odredili zaprtje vseh klubov in barov. V državi so tudi preložili za ta teden napovedno odprtje šol.

V Južni Koreji z 52 milijoni prebivalci so v ponedeljek zabeležili 27 novih okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 10.936 okužb. Po navedbah seulskega župana Park Woon-soona so do danes zjutraj potrdili, da je 101 primer okužbe povezan z žariščem v Itaewonu.

Skupno so doslej testirali več kot 7000 ljudi, ki so Itaewon obiskali v zadnjih dveh tednih. Hkrati je župan v ponedeljek sporočil, da vse, ki se bodo izognili testiranju, čaka globa v višini dveh milijonov južnokorejskih wonov (1509 evrov).