ženska Dobra karma

Bila bi milijonarka, če bi za ta stavek vsakič ...

doris Zorman Svet24.si

33-letna Doris je izginila!

alenka-bratušek Reporter.si

Čestitamo in pozdravljamo! Danes slavi Alenka ...

trgovina, sofija, maska Svet24.si

Infektologinja Bojana Beović o tem, zakaj je ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Orban je na cilju, kdaj bo Janša?

jelena karleuša Odkrito.si

Jelena Karleuša - Jo je mož res surovo pretepel?!

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Svet

Macron sporoča stavkajočim sindikatom: Pokojninski reformi se ne bom odpovedal

Deli na:
Macron sporoča stavkajočim sindikatom: Pokojninski reformi se ne bom odpovedal

Macronove izjave o bolgarskih delavcih so sprožile oster odziv Sofije. - Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek pozval k sklenitvi kompromisa s sindikati glede prenove pokojninskega sistema, ki je v javnem prevozu sprožila eno najobsežnejših stavk v zadnjih desetletjih. A obenem v novoletni poslanici ni z ničemer nakazal, da se namerava pokojninski reformi odpovedati. Znova je zatrdil, da jo bodo izvedli.

"Pokojninsko reformo, ki sem se ji zavezal, bomo izvedli, saj gre za projekt socialne pravičnosti in napredka," je v tradicionalni novoletni poslanici dejal Macron. Čeprav je priznal obstoj določenih skrbi v zvezi z načrtom, ki med drugim predvideva, da bodo ljudje delali dlje, pa je obenem poudaril, da te bojazni ne opravičujejo morebitnega neukrepanja.

"To bi pomenilo, da bomo zapustili tiste, ki jih je zapustil že sistem, mlade, ki bodo plačali ceno za naše neukrepanje," je dejal v poslanici, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Prenova pokojninskega sistema je osrednji del Macronovega obsežnega načrta reforme francoskega gospodarstva in institucij, predvideva pa odpravo 42 ločenih shem na račun uvedbe enotnega sistema, ki bo po zagotovilih vlade bolj pošten in vzdržen.

A sindikati s predlogi niso zadovoljni, zlasti se spotikajo ob določilo, da bi bili delavci po novem do polne pokojnine upravičeni šele pri 64 letih, čeprav bi se sicer lahko upokojili že pri 62 letih.Sindikati so v znak protesta s stavko ohromili delovanje železnic in podzemne železnice po vsej državi, posebej kritične so razmere že skoraj ves mesec v Parizu.

Vlada je že sporočila, da se bodo policisti in gasilci še vedno lahko upokojevali prej. Kot je dejal tudi Macron, bodo upoštevali "naporno delo, tako da se bodo lahko ljudje, ki ga opravljajo, upokojili prej".

Sindikati niso upoštevali niti poziva vlade k prekinitvi stavke med božičnimi in novoletnimi prazniki, zaradi česar so postavili na glavo potovalne načrte več deset tisoč ljudi. Tudi pred novimi pogovori z vlado, ki so predvideni 7. januarja, zatrjujejo, da ne bodo popuščali.

Nov množičen protest je medtem pričakovati 9. januarja, ko naj bi se stavki za en dan pridružili tudi učitelji, bolniško osebje in drugi zaposleni v javnem sektorju.

loading...
Loading...