Revija Reporter
Slovenija

Pri Ruski kapelici bodo danes spraševali: Kje pa je Putin?

Reporter, STA

30. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Današnja slovesnost pri Ruski kapelici se bo odvila brez ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je lani tak čas obiskal Slovenijo.

Pod Vršičem bodo danes obeležili 101. obletnico postavitve ruske kapelice. Na slovesnosti, na kateri pričakujejo več kot 1000 ljudi, bosta zbrane nagovorila ruski minister za telekomunikacije in množične medije Nikolaj Nikiforov in slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Slovesnosti se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Pri ruski kapelici, ki so jo postavili v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz, bosta spregovorila tudi župan Kranjske Gore Janez Hrovat in predstavnica Društva Slovenija Rusija Julija Mesarič, so sporočili organizatorji.

Državni zbor bo na slovesnosti zastopal podpredsednik Matjaž Nemec, so sporočili iz DZ. Po navedbah ruskega veleposlaništva pa se je bodo udeležili tudi slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, predstavniki ruskega parlamenta, različnih društev in nevladnih organizacij.

Pod Vršičem bo tudi spominska maša, ki jo bo vodil hantimansijski in surgutski metropolit Pavel. Kulturni program bodo obogatili praznični zbor patriarške cerkve gospodovega razglašenja iz Moskve, vokalna skupina Gallina in mešani pevski zbor Kranjska Gora.

Že ves teden so v Ljubljani in Kranjski Gori potekali različni koncerti in druge prireditve. V soboto sta med drugim na koncertu v kranjskogorski dvorani Vitranc nastopili ruska solistka Natalija Kirilova in slovenska pevka Manca Izmajlova.