bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lukašenko naj bi dobil 80 odstotkov glasov, izzivalka Tihanovska rezultatov ne priznava

Deli na:
Lukašenko naj bi dobil 80 odstotkov glasov, izzivalka Tihanovska rezultatov ne priznava

Aleksander Lukašenko se poteguje za šesti mandat ... - Foto: Reuters

Dolgoletni beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je zmagal na predsedniških volitvah v nedeljo, je danes potrdila vodja državne volilne komisije Lidija Jermošina. Zanj je glede na začasne rezultate glasovalo 80,23 odstotka volivcev. Glavna izzivalka Svetlana Tihanovska, ki rezultatov ne priznava, pa je zbrala 9,9 odstotka glasov.

Volitev se je udeležilo 84 odstotkov volilnih upravičencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že po objavi izidov vzporednih volitev so v nedeljo v več mestih izbruhnili protesti tistih, ki zmage Lukašenka ne priznavajo. Udeležilo se jih je več deset tisoč ljudi, po navedbah nekaterih opazovalcev zgolj v prestolnici Minsk celo 100.000. Na protestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

Policija je pridržala 3000 ljudi, ker so se udeležili neprijavljenih shodov, od tega 1000 v Minsku, so sporočil iz notranjega ministrstva. Ob tem so obtožili protestnike, da so spodbujali nasilje, ko so vzpostavljali barikade in v policiste metali predmete.

Po njihovih informacijah je bilo ranjenih 50 civilistov in 39 policistov. "Nekateri državljani, ki so jih prepeljali v bolnišnice, so bili pijani," so dodali na ministrstvu.


Zagotovili so še, da policija ni uporabila vojaškega orožja in da ni nihče umrl. Nevladna organizacija Viasna je sicer sporočila, da je poškodbam podlegel protestnik. Policija pa je po njihovih navedbah med drugim uporabljala solzivec in gumijaste naboje.

Lukašenko je danes v prvih odzivih po objavi rezultatov ocenil, da se je policija primerno odzvala. "Ne bomo dovolili, da se našo državo raztrga," je dejal. O protestnikih je dejal, da so ovce pod nadzorom tujih sil. "Zabeležili smo klice iz tujine. Bili so klici iz Poljske, Velike Britanije in Češke, in nagovarjali so - oprostite mi - ovce," je povedal.

Tihanovska pa je danes znova zavrnila rezultate volitev in zahtevala od Lukašenka, naj ji preda oblast. "Včeraj so se volivci odločili, ampak nas oblasti niso poslušale," je povedala. Prepričana je, da bi morali vodilni premisliti o tem, kako mirno predati oblast. "Imam se za zmagovalko volitev," je zagotovila.

Obenem je soproga zaprtega aktivista obsodila policijsko nasilje. "Vidimo, da skušajo oblasti obdržati svoje položaje s silo," je dodala.

Nasprotniki Lukašenka opozarjajo na številne nepravilnosti in poskuse volilnih manipulacij na nedeljskih volitvah. Tokratnih volitev se sicer niso udeležili mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), saj niso pravočasno dobili vabila Belorusije.