kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lovci so pobesneli: prijeli lovca, ki je ustrelil medvedko

Deli na:
Lovci so pobesneli: prijeli lovca, ki je ustrelil medvedko

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Več sto ljudi je včeraj protestiralo pred policijsko postajo v kraju Saint-Girons v jugozahodni Franciji, kjer je bilo predhodno pridržanih več lovcev, ker je eden od njih ob koncu lanskega leta ustrelil medvedko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalci odročnega kraja Ariege so se razjezili, ko so policisti pridržali 70-letnega lovca, osumljenega, da je novembra lani ubil medvedko. Ta je zatrdil, da je to storil v samoobrambi. V začetku tega tedna je bilo skupaj pridržanih in zaslišanih šest moških, še dva pa sta bila poklicana na postajo včeraj zjutraj.

Osumljeni lovec je bil po incidentu z medvedko odpeljan v lokalno bolnišnico, saj naj bi ga medvedka ugriznila v nogo. Ob medvedki so bili v času incidenta tudi njeni mladiči.

Policija zatrjuje, da je obvezana preiskati uboj zaščitene vrste in da poteka preverjanje, ali so bili lovci na dovoljenem območju, ko so naleteli na medvedko.


"Nezaslišano je, da smo se znašli v tem položaju. Medvedka je bila namreč tista, ki je napadla lovca, in ne obratno," je na protestu v kraju Saint-Girons za AFP povedal župan Jean-Jacques Meric. "Uboj medvedke je bil legitimno dejanje samoobrambe," je dodal.

Uboj zaščitene vrste se v Franciji sicer kaznuje največ s tremi leti zapora in globo 150.000 evrov. V zadnjih letih je bilo tam ustreljenih ali zastrupljenih več medvedov. Čez njih se pogosto pritožujejo kmetje zaradi napadov na živino, za kar pa od države prejmejo odškodnino.

Aktivisti na drugi strani opozarjajo, da so medvedi pomembni za ohranjanje krhkega gorskega ekosistema, ki je že tako pod pritiskom človeških aktivnosti in klimatskih sprememb.

Protest je zadnji v vrsti "spopadov" med lokalnimi prebivalci in francoskimi oblastmi glede ponovnega naseljevanja rjavih medvedov v Pirenejih, ki traja že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Takrat so bili rjavi medvedi v Franciji že skorajda izumrla vrsta, vse dokler jih niso pričeli naseljevati iz Slovenije.