Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lov na minute v Bruslju: EU še brez dogovora o proračunu

Deli na:
Lov na minute v Bruslju: EU še brez dogovora o proračunu

Foto: Reuters

EU je pogajanja o proračunu za leto 2013 včeraj končala brez dogovora. Nadaljevala se bodo v torek popoldne, le nekaj ur pred iztekom roka, v katerem bi morale članice unije in Evropski parlament doseči dogovor. Ni pa mogoče izključiti možnosti, da bo morala Evropska komisija predstaviti nov predlog.

Pričakovalo se je, da bodo tokratna pogajanja trajala vso noč in da bo dogovor v zgodnjih jutranjih urah vendarle dosežen, tako da je včerajšnji razplet pravzaprav presenečenje. Prav tako še zdaleč ni jasno, kaj se je pravzaprav dogajalo za zaprtimi vrati.

Iz neuradnih informacij je mogoče razbrati, da je za propad pogajanj "kriv" Evropski parlament, ki naj bi prišel na pogovore s figo v žepu. Zaradi nezadovoljstva s potekom spravnega postopka naj bi bil parlament včeraj zavračal kakršen koli kompromis.

Ciprski minister za evropske zadeve Andreas Mavrojanis, čigar država v drugi polovici leta predseduje EU, je želel vzdušje po propadu pogajanj pomiriti s šalo, da je predsedstvo pokazalo "človeški obraz", saj ni želelo novinarjem pokvariti večera.

Zatrdil je tudi, da je bila razprava "zelo pozitivna", a da se je žal pokazalo, da "iz tehničnih razlogov" ni bilo "pravih pogojev" za dosego kompromisa, zato je bolje, da se pogajanja nadaljujejo v torek. Ocenjuje tudi, da obstajajo "dobre možnosti", da bo dogovor v torek mogoče doseči, saj članice in parlament "niso zelo daleč narazen". "Ne dramatizirajmo," je še pozval.

Podobno pomirljiv je želel biti tudi evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski, ki je spomnil, da so takšne prekinitve pač "del drame" evropskih proračunskih pogajanj.

Iz Evropskega parlamenta pa so sporočili, da so pogajanja prekinili zaradi nesoglasij med parlamentom in članicami glede krpanja luknje v letošnjem proračunu.

EU se namreč pogaja o svežnju - o proračunu za leto 2013 in rebalansu letošnjega proračuna, v katerem po navedbah komisije manjka devet milijard evrov.

Zataknilo naj bi se že pri krpanju luknje v letošnjem proračunu, tako da EU naj ne bi niti začela vsebinskih pogajanj o proračunu za leto 2013. Evropska komisija naj bi predstavila kompromisni predlog za ves sveženj, o katerem za zdaj ni bilo mogoče izvedeti podrobnosti, ki naj bi bil za članice razmeroma sprejemljiv, a naj bi parlament odkorakal s pogajanj.

Komisija zahteva dodatnih devet milijard evrov za letošnji proračun in trdi, da od tega ne more odstopiti, ter poziva članice h "kolektivni odgovornosti".


Te milijarde so po njenih besedah nujne za izvedbo niza pomembnih projektov, med katerimi je tudi priljubljen program za izmenjavo študentov Erasmus, ki potrebuje še 90 milijonov evrov. Levji delež - 8,3 milijarde evrov - sicer manjka za kohezijsko politiko in razvoj podeželja.

Devetmilijardno luknjo bo sicer po navedbah komisije mogoče delno pokriti s prihodki unije, predvsem od glob za kršitve pravil o konkurenci in drugih kazni. Ti bodo prispevali 3,1 milijarde evrov, tako da je dejansko treba zbrati še 5,9 milijarde evrov.

Drugi del zgodbe je proračun za prihodnje leto. Evropska komisija, Evropski parlament in okoli 20 članic, tudi Slovenija, naj bi želeli 138-milijardni proračun za leto 2013. A vplivna skupina neto plačnic naj bi vztrajala, da je treba v kontekstu vsesplošnega zategovanja pasu to številko oklestiti za pet milijard.

Slovenija v pogajanjih zavzema stališče, da je "fleksibilna navzgor", zaradi regionalne politike in politike razvoja podeželja, ki sta zanjo v evropskih proračunskih pogajanjih ključni.

včerajšnja drama sicer sproža vprašanje, kako si lahko od EU obetamo dogovor o večletnem proračunu za obdobje 2014-2020, če se ni sposobna dogovoriti niti o pogojih za začetek razprave o proračunu za leto 2013.

EU ima v torek natrpan urnik. Zasedajo finančni ministri EU, poleg tega bo v Bruslju vrh "prijateljic kohezije". Spravni proračunski dialog se tako ne more nadaljevati prej kot v torek popoldne, kar pomeni, da bodo imele članice le nekaj ur časa za dogovor; rok se namreč izteče ob polnoči.

Mavrojanis in Lewandowski sta bila sicer optimistična. "Da, zmoremo," je komisar uporabil geslo novega in starega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Če spravni odbor, v katerem je po 27 predstavnikov Sveta, torej članic, in parlamenta, dogovora o proračunu za leto 2013 ne bo dosegel do torka opolnoči, bo morala komisija podati nov predlog, kot se je zgodilo v pogajanjih o proračunu za leto 2011. Mavrojanis te možnosti včeraj ni izključil.

Če dogovora tudi na podlagi novega predloga ne bi bilo mogoče doseči do konca leta, pa bi od januarja prihodnje leto veljal sistem "začasne dvanajstine". Tako bi vsako poglavje proračuna na mesec dobilo do ene dvanajstine sredstev, ki so bila zanj namenjena leto prej. Po besedah Lewandowskega bi ta scenarij pomenil izgubo kredibilnosti EU.

Čeprav so pogajanja propadla, pa se je EU strinjala o eni stvari - da v okviru rebalansa letošnjega proračuna nameni 670 milijonov evrov v pomoč Italiji pri soočanju s posledicami katastrofalnih potresov maja letos, takoj ko bo to pač mogoče.