profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova od držav EU terja uresničitev reform

Deli na:
Merklova od držav EU terja uresničitev reform

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v prvem nagovoru v parlamentu po vnovični prisegi od držav članic EU terjala močnejša prizadevanja za uresničitev obljubljenih reform. V prihodnje bi morale biti države k izpolnitvi dogovorjenega z Evropsko komisijo pogodbeno obvezane, je menila in se zavzela tudi za spremembe nekaterih evropskih pogodb.

Kot je v nagovoru pred vrhom EU v četrtek in petek dejala Merklova, je verodostojnost Evrope prevečkrat trpela zaradi obljub in sklepov, ki se jih države nato niso držale. "Na tem področju dosegamo počasen napredek," je dejala.

Nemčija si bo prizadevala, da bodo države članice v prihodnje z Evropsko komisijo sklepale zavezujoče dogovore, med drugim s področij reform socialnega varstva, delovne zakonodaje in birokracije, je napovedala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Pogodbeni dogovori seveda ne pomenijo, da lahko Evropska komisija nekaj predpiše, temveč da države članice oblikujejo takšne dogovore skupaj s komisijo," je dejala in dodala, da jih bodo morali ratificirati nacionalni parlamenti, sicer ne bodo zavezujoči.

Merklova je poudarila tudi, da prihodnosti evropske enotnosti ne bo mogoče zagotoviti brez sprememb evropskih pogodb. Nemčija se po njenih besedah pred tem ne bo ustavljala, četudi bi bilo v nekaterih članicah spremembe pogodb težko doseči. "Kdor želi več Evrope, ta mora biti tudi pripravljen določene pristojnosti urediti na novo," je dejala.


V govoru, v katerem je zatrdila, da bo evropska politika eno najpomembnejših področij njenega tretjega kanclerskega mandata, je tudi dejala, da dolžniške krize še ni konec, je pa Evropa prehodila že dobršen del poti.

"Vidimo prve rezultate in prepričani smo, da jo bo mogoče premagati," je dejala. Irska in Španija tako lahko po njenih besedah že žanjeta sadove reformnih prizadevanj, napredek naj bi dosegli tudi na Portugalskem, Cipru in v Grčiji.

Še vedno pa se bo treba boriti proti vzrokom za krizo, je podarila. K tem spadajo prekomerna zadolženost nekaterih držav, pomanjkanje konkurenčnosti, gospodarska neravnovesja in napačne usmeritve v finančnem sektorju.

Kot je dejala, je njen cilj zgraditi Evropo stabilnosti, rasti in socialne pravičnosti. Nemčija bo poleg tega še naprej spodbujala integracijo, je napovedala Merklova.

Tema vrha EU bo predvidoma tudi situacija v Ukrajini. Merklova je glede te dejala, da ponudba Ukrajini glede pridružitvenega sporazuma ostaja, da pa bo moral Kijev zagotoviti, kar pričakujejo od vsake države: uresničitev pravice do demonstracij ter spoštovanje temeljnih demokratičnih načel.