Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Londonski maraton v znamenju strogih varnostnih ukrepov

Deli na:
Londonski maraton v znamenju strogih varnostnih ukrepov

Foto: Reuters

Britanska prestolnica bo danes gostila že 33. londonski maraton. Prireditev, pričakujejo več kot 30.000 tekačev, bo zaradi tragedije na bostonskem maratonu minila v znamenju strogih varnostnih ukrepov. Pred startom se bodo s 30 sekundami tišine spomnili žrtev v Bostonu, tekači pa bodo tekli s črnimi žalnimi trakovi.

Za varnost na maratonu bo skrbelo nekaj sto policistov več, kot je bilo sprva predvideno. Za povečanje števila policistov so se prireditelji odločili v luči ponedeljkovega napada na maratonu v Bostonu, ki je terjal tri smrtne žrtve. Število policistov, ki bodo spremljali maraton, bo tako za 40 odstotkov večje kot na lanskem maratonu. Policija bo uporabila tudi več psov kot lani.

Londonski maraton poteka ob reki Temzi mimo številnih mestnih znamenitosti, kot so Tower Bridge, parlament in Buckinghamska palača. Po napovedih organizatorjev naj bi se enega najprestižnejših maratonov na svetu, danes udeležilo 36.000 tekačev.

Moški rekord je star dve leti, lasti si ga Kenijec Emmanuel Mutai (2:04:40). Ženska najboljša znamka pa obeležuje desetletnico. Domačinka Paula Radcliffe je leta 2003 traso pretekla v času 2:15:25. Mutai bo tekel tudi letos, a ima šele šesti najboljši prijavljen čas. Prvi favorit bo njegov rojak Wilson Kipsang. Pri ženskah ima najboljši prijavljen čas Etiopijka Tiki Gelana.

Organizatorji so še sporočili, da bodo v sklad za žrtve napada v Bostonu namenili po dva funta od vsakega tekmovalca, ki bo prispel v cilj. Najboljšim bo priznanja podelil princ Harry, podelitev pa bo v palači St. James.