stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džohar Carnajev že za rešetkami

Deli na:
Džohar Carnajev že za rešetkami

Foto: Reuters

Osumljenca za napad na bostonskem maratonu Džoharja Carnajeva so iz bolnišnice premestili v zapor, poroča ameriški NBC. Tam bodo zanj po navedbah strokovnjakov najverjetneje veljali zelo strogi ukrepi, ki bodo tudi močno omejili njegove stike z drugimi zaporniki in zunanjim svetom.

Carnajeva so prepeljali v zapor, ki leži približno 50 kilometrov zahodno od Bostona v ameriški zvezni državi Massachusetts. Ustanova je znana predvsem po tem, da nudi zapornikom tudi medicinsko oskrbo. V istem zaporu je na primer zaprt Raj Rajaratnam, ki je bil leta 2011 obsojen na 11 let zaporne kazni zaradi trgovanja na podlagi notranjih informacij. Rajaratnam ima namreč sladkorno bolezen, zapor pa center za dializo.

19-letnega osumljenca za teroristični napad na bostonskem maratonu so policisti prijeli hudo ranjenega. Med drugim ima strelno rano na glavi in na vratu, ki bi si ju lahko zadal sam. Ranjen je bil tudi v roko in v nogo, te rane pa naj bi izvirale iz spopada s policijo, v katerem je umrl njegov starejši brat in drugi osumljenec za napad, 26-letni Tamerlan.

Po poročanju NBC naj bi si Džohar sedaj že opomogel do točke, ko lahko govori. Preiskovalcem naj bi tako tudi že priznal, da sta z bratom želela izvesti drugi napad na znamenitem newyorškem trgu Times Square. Povedal naj bi tudi, da sta z bratom delovala sama, vodila pa ju je želja po obrambi islama v luči ameriških vojn v Iraku in Afganistanu.



Druga poročila sicer govorijo o tem, da je Carnajev nehal sodelovati s preiskovalci, potem ko so ga seznanili s pravico do molka.

Obtožnica Carnajevu med drugim očita uporabo in načrtovanje uporabe orožja za množično uničenje ter zlonamerno uničevanje lastnine z uporabo eksplozivne naprave. Grozi mu dosmrtni zapor ali celo smrtna kazen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tamerlan in Džohar Carnajev sta osumljena, da sta 15. aprila nastavila in detonirala dve doma narejeni bombi na cilju bostonskega maratona. V eksplozijah so umrle tri osebe, več kot 200 pa jih je bilo ranjenih. Kasneje sta na begu pred oblastmi ubila še enega policista.