Gina Schumacher Svet24.si

FOTO in VIDEO: »Ati, to je zate«: Gina za ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

Svet

Londonske olimpijske igre so se pričele

Deli na:
Londonske olimpijske igre so se pričele

Foto: Reuters

Z večernim slavnostnim odprtjem so se danes začele olimpijske igre v Londonu, največji športni dogodek leta 2012. Kraljica Elizabeta II. je že krepko po polnoči uradno odprla igre XXX. olimpiade, London pa bo do 12. avgusta središče športnega sveta. Na igrah sodeluje več kot 10.500 športnikov iz 204 držav.

Težko pričakovana slovesnost ob začetku iger je pod taktirko režiserja Dannyja Boyla pokazala barvito tradicijo in zgodovino Velike Britanije, seveda pa ni manjkal niti tradicionalni mimohod športnikov, ko se predstavijo vse sodelujoče reprezentance. Slovensko je kot nosilec zastave vodil kajakaš Peter Kauzer.

Slavnostno odprtje se je začelo v petek ob 21. uri po lokalnem času. Slovesnost pod taktirko legendarnega režiserja Dannyja Boyla je zasijala v vsej svoji lepoti. S sloganom "To je namenjeno vsem" so prireditelji proslavili svojo kreativnost in radodarnost Britancev. Navdih za prireditev "Otoki čudes" je režiser dobil v Shakespearovi igri Vihar, prikazal pa je bogato kulturno in naravno dediščino gostiteljev. Kot je dejal Boyle, na stadionu ni gledalcev, pač pa so vsi skupaj "del čarovnije". Velik del nastopajočih so namreč predstavljali prostovoljci, preko 7500 jih je bilo, zbranih iz vseh držav, svetovno znani umetniki pa so le začinili dogajanje.


Kratek pregled britanske zgodovine se je začel z največjim uglašenim zvonom na svetu in besedami slovitega angleškega literarnega umetnika Shakespeara iz dela Vihar (The Tempest): "Ne bojte se, saj otok je poln zvokov". Na glasbo londonskega simfoničnega orkestra je plesalo 600 plesalcev in plesalk, med glasbenimi izvajalci pa so med drugim nastopili tudi Arctic Monkeys, Paul McCartney, Mike Oldfield in Dizzee Rascal.

Po kraljičinem odprtju iger in govoru predsednika Moka Jacquesa Roggeja je sledilo še prižiganje ognja. Prirediteljem je uspelo do zadnjega ohraniti skrivnost o tem, kdo bo imel čast zanetiti ogenj, pripravili pa so presenečenje, saj je namesto kakšnega znanega športnika - na stadion je sicer plamenico prinesel veslač Steven Redgrave - ogenj družno prižgala skupina sedmih mladih domačih športnikov, ki so zanetili plamenčke v 204 bakrenih posodicah, ti pa so se nato razširili do olimpijskega ognja - po režiserjevi zamisli je tako plamen simbolično zanetil kar ves svet.

Od Slovencev bodo v soboto, prvi tekmovalni dan OI, nastopili kolesarji Jani Brajkovič, Grega Bole in Borut Božič, strelka Živa Dvoršak ter plavalka Anja Klinar.

loading...
Loading...