Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

London svari pred kolonami na tisoče tovornjakov ob Rokavskem prelivu

Deli na:
London svari pred kolonami na tisoče tovornjakov ob Rokavskem prelivu

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Potem ko se bo konec leta izteklo prehodno obdobje, v katerem je Velika Britanija še del notranjega trga EU in carinske unije, in se bo brexit dejansko zgodil, se bo prečkanje Rokavskega preliva oziroma meje s Francijo bistveno spremenilo. V Londonu svarijo, da bi lahko novosti vodile v dolgotrajne zastoje in rekordne kolone tovornjakov.

Minister Michael Gove, ki je v britanski vladi pristojen za brexit, je v pismu logističnim skupinam, katerega vsebino je prvi razkril britanski BBC, posvaril, da bi bili lahko izvozniki v EU januarja v Dovru priča dolgim kolonam po kar 7000 tovornjakov in dvodnevnim zamudam v trgovini. Podobno moten bi lahko bil tudi uvoz blaga iz EU.

Minister naj bi v pismu predstavil "razumen najhujši možen scenarij", ki ga je pripravila vlada v Londonu, in to ne glede na rezultat trgovinskih pogajanj z EU, ki še potekajo. Ta scenarij naj bi se uresničil, če se večina prevoznikov ne bo ustrezno pripravila na nove mejne kontrole in če se bo Francija odločila uvesti strog nadzor potovalnih dokumentov. Situacijo bi lahko še dodatno poslabšala epidemija covida-19 oziroma odsotnost večjega števila pristaniških in mejnih uslužbencev.



Potem ko je BBC objavil vsebino pisma, je Gove sicer včeraj v spodnjem domu britanskega parlamenta pojasnil, da se je temu scenariju in kaosu na meji mogoče izogniti, med drugim je veliko odvisno od Francije in od tega, ali se bo odločila ravnati pragmatično. Če bodo Francozi na primer vračali tovornjake, ki ne bodo imeli urejenih vseh potrebnih dokumentov, bo povezava med britanskim Dovrom in francoskim Calaisom blokirana, je dodal.

Britanska vlada bo, da bi se izognila grozečemu kaosu, med drugim uvedla poseben sistem dovoljenj v okrožju Kent na jugovzhodu Anglije, kjer se nahajajo največja pristanišča in tudi predor pod Rokavskim prelivom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.