Revija Reporter
Svet

London je popustil, za sledenje okužbam bodo na Otoku uporabili Applovo in Googlovo tehnologijo

STA

19. jun. 2020 6:00

Deli na:

Tudi Slovenija preučuje možnost delitve aplikacije, ki so jo razvili v Italiji.

Profimedia

Britanska vlada je včeraj sporočila, da bo za aplikacijo za sledenje okužbam z novim koronavirusom uporabila tehnologijo, ki sta jo razvila ameriška velikana Apple in Google. Za to se je odločila, potem ko so prvi poskusi britanske aplikacije razkrili velike probleme.

Vlada premierja Borisa Johnsona naj bi novo aplikacijo dala v uporabo v začetku junija, a so to po odkritju problemov odpovedali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister za zdravje Matt Hancock je danes sporočil, da so se dogovorili, da bodo "sile združili z Googlom in Applom, da bi združili najboljše dele obeh sistemov".

Dejal je, da je britanska tehnologija dobro delovala na Googlovem androidu, ne pa tudi na Applovem, kar pomeni, da razdalje med ljudmi niso vedno dovolj dobro ugotovili. Sedaj bodo združili nekaj najboljših ljudi, "da najdejo rešitev za ta globalen izziv in da pomagajo pri reševanju življenj," je pojasnil.

Johnson, čigar vlada je deležna kritik zaradi počasnega odgovora na epidemijo covida-19, je za junij obljubil najboljši sistem sledenja in testiranj na svetu. Po preizkusu aplikacije na otoku Isle of Wight pa so ministri začeli zmanjševati njen pomen.

Hancock je včeraj povedal, da je preizkus pokazal težave, da pa še ne more povedati, kdaj bo aplikacija na voljo. Udeleženec v projektu je sicer ta teden poslancem povedal, da morda ne bo pripravljen do zime.

Kritiki trdijo, da bi morali že veliko prej vključiti ameriško tehnologijo.

Oddelek britanskega javnega zdravstva za digitalne inovacije NHSX je razvil svoj bolj centraliziran sistem zbiranja podatkov, kljub opozorilom strokovnjakov, da bo manj učinkovit od ameriške alternative.

Številne druge države so se za aplikacijo za sledenje okužb že odločile za uporabo tehnologij Googla in Appla, ki zagotavlja večje spoštovanje zasebnosti. Med njimi so Irska, Nemčija in Italija, navaja AFP.

Glavna britanska opozicijska laburistična stranka je že ocenila, da gre "še za en primer počasnega in slabo organiziranega odgovora vlade na sedanjo krizo". V stranki niso presenečeni.