atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ljubezni med Trudeaujem in kanadskimi volivci je konec

Deli na:
Ljubezni med Trudeaujem in kanadskimi volivci je konec

Kanadski premier Justin Trudeau - Foto: Reuters

V Kanadi bodo danes potekale parlamentarne volitve. Premier Justin Trudeau se je s svojimi liberalci pred volitvami znašel v težavah, ki jih še pred meseci ni bilo mogoče predvideti. Ankete kažejo, da bi lahko celo izgubil volitve proti konservativcem, ki jih vodi Andrew Scheer, v vsakem primeru pa bo očitno izgubil parlamentarno večino.

Kanada uživa v gospodarskem razcvetu in v nizki stopnji brezposelnosti, kar bi moralo v normalnih razmerah Trudeauju zagotoviti ponovno izvolitev. Vendar razmere od septembra niso normalne in njegovi nasprotniki s pridom izkoriščajo nerodnost, ki jo je zagrešil pred dvajsetimi leti.

Septembra so namreč v javnost prišle fotografije Trudeauja z zabave pred dvema desetletjema, ko si je obraz prebarval v črno. Za incident se je večkrat opravičil, čeprav se mu dejanje v tistem času ni zdelo posebej rasistično. Preoblekel se je v lik iz arabske pravljice. Zdaj se zaveda, da je bilo to rasistično dejanje.

Ankete trenutno napovedujejo tesen izid med liberalci in konservativci. Nobeni od strank pa ne dajejo možnosti, da bi lahko sama sestavila večinsko vlado, kar krepi pomen manjših strank. Če so bili pred dnevi konservativci - njihov vodja Scheer ima dvojno kanadsko-ameriško državljanstvo - celo v rahli prednosti pred liberalci, pa sta v zadnjih anketah stranki skoraj povsem izenačeni.

Mandat za sestavo vlade dobi vodja stranke z največ glasovi, vendar bo za vladanje potrebno sodelovanje z drugimi. Na tretjem mestu je z 19 odstotki podpore leva stranka Novih demokratov, ki jo vodi Jagmeet Singh.

Za Nove demokrate je bolj naravna koalicija z liberalci kot konservativci in Singh je napovedal, da je pripravljen na sodelovanje. Liberalci bi lahko sodelovali tudi s stranko zelenih, ki ima v anketah okoli devet odstotkov podpore.