stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Z zakonom o vodi se potaplja tudi Janševa vlada

Deli na:
Z zakonom o vodi se potaplja tudi Janševa vlada

Foto: Primož Lavre

Današnji referendum je dal res krepko zaušnico vladi, domala plebiscitarno. Če je res, kar so trdili v koaliciji, da je bil to referendum o vladi, potem bi vladne stranke v tem trenutku krepko izgubile volitve. Proti zakonu je glasovalo domala 75 odstotkov ljudi, kolikor se jih je udeležilo zadnjih volitev v državni zbor.

Povečal se bo pritisk na poslance Desusa in SMC. Na dlani je priložnost nove konstruktivne nezaupnico; predsednica SD Tanjo Fajon jo je najavila. Se tokrat lahko res pojavi tehnični mandatar?

Napovedan je že nov referendum o demografskem skladu, ki ga namaravajo te dni ustanoviti vladne stranke. V takšnih razmerah je bolje, če postopek ustavijo. Toda kaj bo z drugimi zakoni, denimo z zakonom o dolgotrajni oskrbi?

Vsekakor nihče ne pričakuje, da bi Janez Janša vrgel puško v koruzo. Vzel si je nekaj časa za premislek in nato na tviterju svoje volivce naravnost pokaral, češ da so obsedeli doma in se izpostavljali MSM monopolom. Morda pa bi tokrat lahko na katerega od zanj pomembnih zakonov le vezal zaupnico?

Vladna stran se je šla v kampanjo brez štaba, povsem neorganizirano. Okoljski minister Andrej Vizjak se je po zaprtju volišč javil sam ob vodnem stolpu v Brežicah. SDS pa tudi NSI in SMC so prej kot ne stale ob strani, ko je minister bil samotni boj brez upa zmage.

Vladna stran se je šla v kampanjo brez štaba, povsem neorganizirano. Okoljski minister Andrej Vizjak se je po zaprtju volišč javil sam ob vodnem stolpu v Brežicah.

Nasprotno od vladne strani so se predlagatelji referenduma zakona povezali v Gibanje za pitno vodo z učinkovito vodenim štabom in poimenovanjem, ki je Vizjaka in njegove spravljalo ob živce. Mladi nevladniki opozicije in "starih" niso pustili zraven. To se zdi malce podobno referendumu o družinskem zakoniku (2015), ko je v ospredje kampanje stopil civilnodružbeni skrbnik otrok in družin Aleš Primc. Takrat je 390.000 volivcev glasovalo proti in Primc je napovedal ustanovitev stranke. Kaj se je z njo zgodilo tri leta pozneje na volitvah vemo.

Se bo iz združbe borcev za vodo in porodi nova politična stranka? Če razmišljajo podobno kot Primc, se najbrž motijo. Lahko pa to nezaupnico vladi vzamemo tudi kot nezaupnico opoziciji. Morebitna nova konstruktivna nezaupnica bi morala uspeti, sicer bomo res dobili novo stranko novih mladih obrazov. Morda pa ravno SDS nov akter in nova zmeda še najbolj ustreza!?

Zdi se, da kampanja za pitno vodo ni uveljavila neke osrednje osebnosti. Tudi bolj izpostavljeni Uroš Macerl (Eko krog) je zavrnil ministrovo oceno, da se njihovo nasprotovanje vlade širi v politično gibanje. Kar pa še ne pomeni, da posameznih skrbnikov pitne vode ne bomo videli na kateri od (novih) volilnih list.

Nasprotnikom je Vizjak tudi po zaprtju volišč očital politizacijo, a kaj ko so bili najtrši oponenti zakonski noveli strokovnjaki in njihova združenja, krajinski arhitekti in predvsem vsa vodarska stroka.

Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji glasovnice dejal, da je glasoval proti zakonu in ne proti vladi. Vsekakor s predsednikom vlade ne sodeluje več tako konstruktivno kot do zdaj.

Zakon o vodi ni bil pripravljen, obravnavan in sprejeman transparentno. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je natančno seciral in naštel, kaj vse je šlo z njim narobe. Vizjak si ob tem lahko poraz pripiše na svoj račun.

Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji glasovnice dejal, da je glasoval proti zakonu in ne proti vladi. Vsekakor s predsednikom vlade ne sodeluje več tako konstruktivno kot do zdaj. Je prišlo do preloma? Videli bomo, kako se bo odzval Janšev "medijski imperij".