Revija Reporter
Svet

Liga Mattea Salvinija je v Italiji rekordno priljubljena, a minister ne verjame rezultatom anket

STA

4. sep. 2018 10:34 Osveženo: 10:37 / 04. 9. 2018

Deli na:

Vodja desničarske Lige Matteo Salvini.

Reuters

Italijanska vladna stranka Liga je v zadnji anketi inštituta SWG z 32 odstotki dosegla rekordno visoko podporo. Prehitela je tudi koalicijsko Gibanje pet zvezd, ki ga podpira 28 odstotkov vprašanih. Ligi se očitno obrestujejo ostra stališča njenega vodje in notranjega ministra Mattea Salvinija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Do tujcev sovražna Liga bi tako močno presegla rezultat z marčnih volitev, ko je osvojila 17 odstotkov glasov. Populističnemu Gibanju pet zvezd je medtem v primerjavi z volitvami podpora nekoliko upadla. Tedaj so osvojili 32 odstotkov glasov.

Salvinijeva stranka je podporo pridobila predvsem na račun desne stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki ima glede na anketo s 6,9 odstotka zgodovinsko nizko podporo. Na volitvah je ta stranka osvojila 14 odstotkov glasov.

Levosredinska Demokratska stranka ima medtem podobno podporo kot na volitvah. Tedaj je osvojila približno 19 odstotkov, v anketi SWG pa 17,7 odstotka.

"Ne verjamem tem rezultatom, previsoki so," je v odzivu povedal Salvini. Vendar pa Ligo tudi glede na anketo inštituta Plepoli podpira 30 odstotkov vprašanih, Gibanje pet zvezd pa 29 odstotkov, navaja APA.