Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Letta se bori za politično preživetje

Deli na:
Letta se bori za politično preživetje

Foto: Reuters

Italijanski premier Enrico Letta je danes prejel nepreklicne odstopne izjave petih ministrov Ljudstva svobode (Pdl) nekdanjega premiera Silvia Berlusconija, usoda vlade pa bo znana v sredo, ko bo v parlamentu potekalo glasovanje o zaupnici. Nekaj upanja za Letto sicer pušča razkol v Berlusconijevi stranki.

Po petih mesecih delovanja se vlada Lette bori za preživetje. Danes je prejel napovedane odstopne izjave Berlusconijevih ministrov Angelina Alfana, Nunzie De Girolamo, Beatrice Lorenzin, Maurizia Lupija in Gaetana Quagliariella, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vendarle pa razkol v Ljudstvu svobode Letti daje nekaj upanja. Berlusconijevih pet ministrov se je namreč v nedeljo, eden po eden in v različnih tonih, skupaj z nekaterimi drugimi vidnimi člani stranke distanciralo od Berlusconijevega diktata.

Minister za ustavne reforme Gaetano Quagliariello je na primer poudaril, da se ne vidi "v radikalni desnici". Ministrica za zdravje Beatrice Lorenzin je podobno poudarila, da ne želi biti članica stranke, ki se razvija "v smeri radikalne desnice". Oba omenjena ministra, pa tudi minister za promet Maurizio Lupi so ob tem zagrozili, da se ne bodo včlanili v stranko Naprej, Italija, ki jo želi oživiti Berlusconi.

Ali bodo nesoglasja v stranki privedla do podpore Letti v parlamentu, zaenkrat ni jasno. Če bi do tega prišlo, pa bi bila to huda zaušnica Berlusconiju, opozarjajo opazovalci. Berlusconi se bo na temo glasovanja o zaupnici danes popoldne sestal s poslanci in senatorji Ljudstva svobode.

Letta se je v nedeljo zvečer sestal s predsednikom države Giorgiom Napolitanom, ki sedaj znova drži v rokah vse niti glede morebitnih novih volitev. Iz Napolitanovega kabineta so kasneje sporočili, da je predsednikova glavna naloga zagotoviti stabilnost in kontinuiteto političnega vodstva države in parlamentarnih institucij, da bi lahko rešili težave, s katerimi se sooča Italija.



Napolitano je tako že pred srečanjem dejal, da bo parlament razpustil le, "če ne bo nobene druge rešitve". Najprej bo tako, kot je napovedal, preveril, ali obstaja možnost, da parlament nadaljuje z delom. Stvari bodo bolj jasne v sredo, je še menil.

Italijanska ustava sicer predsedniku države nalaga le omejene pristojnosti, načeloma gre za bolj simbolično funkcijo. A v času politične krize je vloga predsednika ključna. Po ustavi namreč lahko razpusti parlament in s tem odpre pot do novih volitev.

Napolitano se bo sicer na vsak način poskušal izogniti predčasnim volitvam po aktualni volilni zakonodaji. Predsednik že več mesecev pritiska na parlament, naj sprejme reformo volilnega sistema, ki vodi v stalne politične krize. Ena od možnosti, ki se omenja v primeru, da Letta v sredo ne dobi zaupnice, je tudi ta, da Napolitano imenuje začasno vlado, katere glavna naloga bi bila pripraviti spremembe volilne zakonodaje.

Berlusconi je sicer že pozval k predčasnim volitvam, ki so po njegovem "v demokraciji (...) glavna pot za rešitev politične krize". Možnost prehodne vlade pa je medijski mogotec zavrnil.

Za predčasne volitve se zavzemata tudi gibanje Pet zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla ter stranka Severna liga. Grillo je na blogu napovedal, da je njegov cilj na predčasnih volitvah pridobiti večino glasov ter oblikovati vlado. Če tega cilja ne bo dosegel, bo gibanje razpustil, je napovedal.