državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem zbrali 650.000 podpisov za referendum o cirilici

Deli na:
Na Hrvaškem zbrali 650.000 podpisov za referendum o cirilici

Foto: Reuters

Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja je danes sporočil, da so v zakonskem roku 15 dni novembra zbrali več kot 650.000 podpisov za referendum o spremembah ustavnega zakona o pravicah manjšin. Hrvaški premier Zoran Milanović je že pred dnevi sporočil pobudnikom, da referenduma proti cirilici ne bo, dokler bo on premier.

Člani štaba so na današnji novinarski konferenci v Vukovarju povedali, da niso prebrali vseh podpisov, da pa je jasno, da imajo občutno več kot potrebnih 450.000 podpisov. Za izvedbo referenduma je treba zbrati podpise najmanj deset odstotkov vseh polnoletnih hrvaških državljanov.

Kot so povedali, so največ podpisov, to je 160.000, dobili v Zagrebu, najmanj pa v Istri, medtem ko so na območju Vukovarja za "referendum proti cirilici", kot so pobudo imenovali na Hrvaškem, dobili slabih 50.000 podpisov.

Uvajanje dvojezičnih napisov v cirilici in latinici v Vukovarju so pripadniki štaba najprej nasilno preprečili, potem pa so se odločili za referendumsko pobudo, ki jo podpirajo Cerkev in večina opozicijskih strank.

Na referendumu naj bi državljani odločali, ali so za to, da bi dvojezične napise uveljavili v tistih lokalnih skupnostih, v katerih pripadniki narodnih manjšin predstavljajo najmanj polovico prebivalstva, in ne tretjino, kot zdaj predpisuje ustavni zakon o pravicah narodnih manjšin, ki ureja tudi uporabo manjšinskega jezika in pisave.

Srbska manjšina po podatkih popisa prebivalstva iz leta 2011 v Vukovarju predstavlja tretjino prebivalstva.

Hrvaški premier Milanović je že večkrat izrazil jasno nasprotovanje vukovarski referendumski pobudi, ker je usmerjena proti pravicam manjšin.



Pripadniki štaba so danes kritizirali njegove izjave, da referenduma ne bo, dokler bo on predsednik vlade, ter ocenili, da premier pritiska na ustavno sodišče. Od podpredsednice vlade in zunanje ministrice Vesne Pusić so zahtevali, naj pojasni, kateri del hrvaške pristopne pogodbe z EU bi kršili z referendumom.

Napovedali so, da bodo v saboru kmalu izročili podpise in zahtevo za razpis referenduma, ki po njihovi oceni ne krši pravic manjšin in ni v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Medtem vlada pospešeno pripravlja predlog ustavnih sprememb, s katerimi bi med drugim onemogočili izvajanje referendumov, na katerih bi državljani odločali o pravicah manjšin. Levosredinska saborska večina naj bi dobila podporo dela opozicije, da bi lahko predvidoma 20. decembra z dvotretjinsko večino sprejeli paket ustavnih sprememb.

Čeprav je predsednik HDZ Tomislav Karamarko potrdil, da je podpisal pobudo vukovarskega štaba, njegov strankarski kolega in strokovnjak za ustavno pravo Vladimir Šeks opozarja, da bodo povsem verjetne ustavne spremembe nedvomno ustavile izvedbo referenduma o cirilici.

Sicer pa referendumskih pobud na Hrvaškem ne manjka. Saborski poslanec in upokojeni katoliški duhovnik Ivan Grubišić je napovedal, da bo prihodnji teden tudi uradno sprožil pobudo, da bi verouk iz šol vrnili v cerkvene učilnice.

Hrvaški državljani so na referendumu v prejšnjo nedeljo odločili, da bodo v ustavi določili zakonsko zvezo kot ekskluzivno skupnost ženske in moškega. Šlo je za prvi referendum na Hrvaškem, ki so ga razpisali na pobudo državljanov.