Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Matevž Lenarčič opravil meritve nad zahodnim Balkanom

Deli na:
Matevž Lenarčič opravil meritve nad zahodnim Balkanom

Matevž Lenarčič pred odhodom na novo misijo - Foto: Grenn Light World Flight

Območje zahodnega Balkana sodi med najbolj onesnažena območja, na posameznih območjih stanje je slabše kot v Pekingu, New Delhiji in Mumbaju, so pokazale meritve, ki jih je opravila ekipa Matevža Lenarčiča.

Onesnažen zrak na globalni ravni povzroči 7 do 8 milijonov prezgodnjih smrti, na območju Zahodnega Balkana pa je stanje še veliko bolj alarmantno, saj po nekaterih znanstvenih ugotovitvah onesnažen zrak na tem območju zakrivi eno od desetih smrti. Kako so v resnici onesnažena posamezna območja, kakšna je razlika med meritvami na tleh in v ozračju ter kateri so glavni viri onesnaževanja Zahodnega Balkana, sta v prvi polovici leta s pomočjo meritev ugotavljala znani slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič in dr. Griša Močnik, vodja znanstveno-raziskovalne ekipe Grenn Light World Flight.

V sklopu te misije je Lenarčič meritve opravil z letalom Advantic WT-10 Research, ki je bilo opremljeno s številnimi merilnimi instrumenti. Nad območjem Bosne in Hercegovine so bile meritve opravljene nad Banja Luko, Zenico, Sarajevom, Tuzlo in Ugljevikom; v Srbiji pa je Lenarčič letel nad Beogradom, Obrenovcem, Valjevom, Užicami, Čačkom, Kraljevom , Kruševcem in Kragujevcom.

Kot je na današnji konferenci za medije poudaril dr. Griša Močnik, meritve na tleh ne morejo karakterizirati regionalnega širjenja onesnaževal in porazdelitev po kotlinah, v katerih ljudje živijo. Zato se je ekipa Green Light World Flight v dogovoru s Green partnerjem projekta NLB odločila, da opravijo meritve črnega ogljika in optičnih lastnosti aerosolov nad Slovenijo, Hrvaško, še posebej pa nad BiH in Srbijo.

Foto: Grenn Light World Flight - Z majhnim letalom nad velike okoljske težave

Kaj so pokazale meritve

Meritve, ki jih je opravila slovenska znanstveno raziskovalna ekipa in so jih obdelali na Univerzi v Novi Gorici, kjer dr. Griša Močnik dela kot vodja atmosferskih raziskav, so pokazale, da so koncentracije v mešalni plasti nad tlemi veliko višje od pričakovanih. Heterogenost koncentracij je večja, kar pomeni, da so kotline veliko bolj obremenjene kot odprta območja. Veliko je odvisno seveda od lokalnih emisij kurišč, prometa in industrije, ki je še vedno pomemben onesnaževalec zraka v regiji.

Sarajevo, največje in glavno mesto Bosne in Hercegovine z več kot 400.000 prebivalci, se nahaja v kotlini ob reki Miljacki v vzhodnem delu države. Je eno od mest z najbolj onesnaženim zrakom na svetu. Vrednosti onesnaženja zraka so včasih desetkrat višje od mejnih vrednosti v EU in celo slabše od tistih v Pekingu, New Delhiju in Mumbaju. Za ljudi s kroničnimi boleznimi dihal so tam zimski meseci pravi pekel. Da bi se nekoč situacija spremenila, so meritve izjemnega pomena. Ker se bodo meritve v zraku združile z meritvami na tleh, bodo lahko podatki služili kot osnova za primerjavo stanja zraka po sprejetih ukrepih.

Foto: Grenn Light World Flight - Ozračje nad TE Obrenovac v Srbiji

Tudi v Beogradu so vzroki za slab zrak podobni kot v Sarajevu. Po mestu se vozi okoli 400 tisoč starih avtomobilov z motorjem »evro 3«, v celotni Srbiji pa kar 800 tisoč takšnih avtomobilov. Glavnino, kar 75 odstotkov onesnaženja zraka, pa so lani po uradnih podatkih Agencije za zaščito okolja povzročile male toplarne, ki jih je v vsakem mestu več. Ogromno prispevajo tudi termoelektrarne. Termoelektrarna Kostolac B nedaleč od Beograda ima največ škodljivih izpustov na Balkanu. Več kot polovico dni v letu zrak nad Beogradom sicer miruje in torej umazanije ne odnaša nikamor. Večina delcev PM 2,5 in večjih trdnih delcev PM 10 ostane v Srbiji, podobno je tudi nad BiH in drugimi balkanskimi državami, saj so zračni tokovi v celotni regiji podobni.

Opravljene meritve so potrdile tudi rezultate preliminarnih meritev na tleh, ugotovljeno je tudi, da je sestava onesnaževal v kotlinah odvisna od lokalnih virov onesnaženja.

Foto: Grenn Light World Flight - Advantic WT-10 Research

Ekipa GLWF bo nadaljevala z meritvami med kampanjo SAAERO v Sarajevu v letih 2022 in 2023, ki jo bo izvedla Univerza v Novi Gorici v sodelovanju s Federalnim hidrometeorološkim institutom BiH. Vse te meritve bodo služile kot vhodni in validacijski podatki za regionalne modele podnebnih sprememb in širjenja onesnaževal.

Green partner in pobudnik projekta je NLB Skupina, ki ne le, da deluje v regiji, kjer so bile opravljene meritve, ampak to regijo razume kot svoj dom. Tu so, kot pravijo, njihove družine, prijatelji, sodelavci, sosedje, športniki, za katere navijajo in podjetja, ki jim pomagajo rasti. Vse to je njihov dom in vanj srčno verjamejo. Zanj želijo poskrbeti po najboljših močeh ter omogočiti boljše življenje in lepšo prihodnost. To je tudi razlog, da so se odločili postati Green partner projekta. Saj tam, kjer drugi vidijo zgolj točko na zemljevidu, NLB Skupina vidi regijo, polno priložnosti.

Foto: Grenn Light World Flight - Sarajevska kotlina