tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

Katarina Keček in Goran Obrez Odkrito.si

Nov par na slovenski sceni?!

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Svet

Hrvaška pred včlanitvijo v območje evra podpisala memorandum za izdelavo evrskih kovancev

Deli na:
Hrvaška pred včlanitvijo v območje evra podpisala memorandum za izdelavo evrskih kovancev

Podpis sporazuma med predstavniki Evropske komisije in hrvaško vlado glede uvedbe evra na Hrvaškem. - Foto: Bobo

Hrvaška je Evropsko komisijo in članicami evrskega območja danes podpisala memorandum o razumevanju, ki ji omogoča začetek priprav na izdelavo evrskih kovancev. Hrvaška pričakuje članstvo v območju evra in s tem menjavo kun v evre najprej leta 2023.

Memorandum o razumevanju so podpisali po današnjem srečanju članov evroskupine na Brdu pri Kranju. Podpredsednik Evropske komisije, pristojen za gospodarstvo, Valdis Dombrovskis je po podpisu izjavil, da bo memorandum omogočal Hrvaški začetek priprav za izdelavo preizkusnih evrskih kovancev. Poudaril je, da gre za "še en pomemben korak na poti Hrvaške k članstvu območja evra".

Dombrovskis je dejal, da Evropska komisija podpira prizadevanja Hrvaške, da bi se pridružila območju z evrom, a bo morala prej izpolniti pogoj dveletnega članstva v mehanizmu ERM II, v katerega je vstopila julija lani, izpolniti vse maastrichtske kriterije in doseči napredek pri tehničnih pripravah.


V pripravah na prevzem evra so na Hrvaškem julija izbrali pet motivov, ki bodo upodobljeni na evrskih kovancih, ter objavili razpis za likovno rešitev izbranih motivov. Te naj bi izbrali do konca septembra, oktobra pa nameravajo celovito rešitev poslati komisiji, je napovedala hrvaška vlada.

Danes podpisani memorandum bo Hrvaški omogočal prevzem ustrezne tehnične dokumentacije za kovanje preizkusnih kovancev, ki jih bodo uporabljali za tehnično preverjanje bodočih kovancev v vsakdanji uporabi v prodajnih avtomatih in strojih za obdelavo kovancev, je objavila komisija.

Hrvaška vlada pričakuje, da bo vse pogoje za prevzem evra izpolnila do leta 2023. Skrajnja desničarska opozicijska stranka Hrvaški suverenisti je pred kratkim napovedala referendumsko pobudo, s katero bi nasprotovali prevzemu evra. Najnovejše javnomnenjske raziskave iz julija medtem kažejo, da uvedbo evra podpira 61 odstotkov Hrvatov, ker je šest odstotnih točk več kot v lanski raziskavi.

Loading...