Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Komisarka: Skrajni čas za vstop Hrvaške, Bolgarije in Romunije v schengen

Deli na:
Komisarka: Skrajni čas za vstop Hrvaške, Bolgarije in Romunije v schengen

Hrvaška bo predvidoma lahko vstopila v schengen z januarjem prihodnje leto. - Foto: STA

Skrajni čas je, da Hrvaška, Bolgarija in Romunija postanejo članice schengenskega območja, je danes poudarila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Po njenih besedah namreč izpolnjujejo vse pogoje, na vstop pa je pripravljeno tudi schengensko območje.

Komisarka Johansson je ob predstavitvi izjave komisije o pripravljenost Hrvaške, Bolgarije in Romunije na vstop v schengen poudarila, da te tri države izpolnjujejo pogoje. Med temi je naštela učinkovito upravljanje zunanjih meja, enotne schengenske vizume, sodelovanje z organi pregona v drugih državah in vključenost v informacijske sisteme. Namen tega je ohranitev varnosti v območju in ravnanje v skladu s temeljnimi pravicami.

Glede Hrvaške je poudarila, da je lani kot prva članica uvedla neodvisni nadzorni mehanizem, ki zagotavlja neodvisni nadzor spoštovanja človekovih pravic migrantov in prosilcev za azil pri upravljanju zunanjih meja. Pred dvema tednoma je hrvaška vlada podpisala dogovor, ki predvideva obnovitev in okrepitev mehanizma, je povedala.

Na vstop v schengen pa sta pripravljeni tudi Bolgarija in Romunija, je poudarila komisarka. To sta potrdili tudi misiji v obeh državah, ki so ju nacionalne oblasti oktobra same povabile, da ponovno ocenita pripravljenost, je dodala. Trenutno je v teku še ena misija.

"To je tudi odgovor na preostala odprta vprašanja nekaterih držav članic," je dejala Johansson. Izrazila je pripravljenost, da poda dodatne odgovore. Do vstopa Bolgarije in Romunije sta sicer skeptični predvsem Nizozemska in Švedska.

"Skrajni čas je, da jim izrečemo dobrodošlico," je glede vstopa trojice držav v schengen povedala komisarka za notranje zadeve.

Od zasedanja notranjih ministrov EU, ki bo potekalo 8. decembra, pričakuje, da bo sprejeta pozitivna odločitev. "To bo prava evropska odločitev. Schengen je preživel pretrese v zadnjih letih zaradi skupnega evropskega duha. Ta duh se mora nadaljevati," je poudarila. Če bo Svet EU podprl vstop, se bo trojica držav schengnu pridružila 1. januarja 2023.



Po mnenju komisije je na vstop novih držav pripravljeno tudi schengensko območje, saj je po besedah evropske komisarke za notranje zadeve drugačno, kot je bilo ob vzpostavitvi. Pri tem je omenila skorajšnjo vzpostavitev medsebojno povezanih informacijskih sistemov, delujeta pa tudi agenciji Europol in Frontex.

"To je potrebno, saj potrebujemo pameten, močan in medsebojno povezan nadzor na naših zunanjih mejah ter tesno sodelovanje med organi pregona in oblastmi," je povedala Johansson.

Schengensko območje se sicer trenutno sooča z naraščajočim številom prihodov migrantov, na več notranjih mejah med članicami pa je v veljavi nadzor. Izvaja ga tudi Avstrija na meji s Slovenijo.

Glede naraščajočega števila migrantov, ki prihajajo po zahodnobalkanski poti, in nadzora na notranjih mejah je komisarka poudarila, da komisija dela na reševanju teh problemov. "Med članicami je vse več zavedanja in odločnosti za naslovitev teh težav," je povedala.

Na to je v ponedeljek opozorila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep. Slovenija je spričo tega pripravljena na meji s Hrvaško po vstopu sosednje države v schengensko območje uvesti nadzor, če bo treba.

Vlada bo slovensko stališče, v katerem bi glede na predlog notranjega ministrstva podprla hrvaški vstop, obravnavala v četrtek, nato pa bo šlo še na pristojne odbore državnega zbora.