ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

soraja vučelić Svet24.si

FOTO: Soraja z novim priimkom, novo torbico in ...

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Svet

Laž iz obupa, se je Iran odzval na obtožbo, da razvija rakete z jedrsko zmogljivostjo

Deli na:
Laž iz obupa, se je Iran odzval na obtožbo, da razvija rakete z jedrsko zmogljivostjo

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. - Foto: Reuters

Velika Britanija, Francija in Nemčija so včeraj v pismu generalnemu sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu obtožile Iran, da razvija raketne izstrelke, ki lahko nosijo jedrsko orožje, kar je v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta ZN. Iran je to v odzivu označil za laž iz obupa.

Diplomati trojice evropskih držav so se v pismu Guterresu sklicevali na posnetke poskusne izstrelitve nove različice balistične rakete srednjega dosega šabab-3, ki bi "lahko tehnično nosila jedrsko orožje". Ti posnetki so se na spletu pojavili aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorili so še na tri druge letošnje izstrelitve. Med drugim na preizkus nove balistične rakete srednjega dosega borkan-3, ki so jo hutijski uporniki, ki jih podpira Iran, preizkusili avgusta v Jemnu. To je bil zgolj zadnji v dolgi vrsti napredkov v razvoju iranske tehnologije balističnih raket, so poudarili.

To je po njihovem mnenju v nasprotju z resolucijami VS ZN, predvsem z resolucijo, ki je potrdila iranski jedrski sporazum iz leta 2015. Iran se je s sporazumom v zameno za ukinitev sankcij odpovedal razvoju jedrskega orožja.


Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v odzivu obtožbe zavrnil. "Pismo treh držav je laž iz obupa, da bi prikrili svojo nesposobnost izpolnjevanja minimuma svojih obveznosti iz dogovora. Če želijo države vsaj trohico globalne verodostojnosti, lahko začnejo z uveljavljanjem suverenosti, namesto da se uklanjajo ustrahovanju ZDA," je zapisal na Twitterju.

Dogovor o iranskem jedrskem programu sicer razpada, odkar je ameriški predsednik Donald Trump maja lani sprejel odločitev o umiku ZDA iz sporazuma in uvedel sankcije proti Teheranu. Iran se je odzval s povečanjem proizvodnje obogatenega urana za jedrsko orožje in nadaljevanjem razvoja raketnih izstrelkov.

Položaj drugih podpisnic jedrskega sporazuma, med katerimi sta poleg Nemčije, Francije, Velike Britanije še Rusija in Kitajska, je s Trumpovim odstopom postal zapleten.

Rusko državno podjetje TVEL je ob tem včeraj sporočilo, da ne bo več delalo v iranskem jedrskem obratu Fordo, kjer je Iran novembra znova začel bogatiti uran. Med drugim so tam proizvajali stabilne izotope, a tega ni mogoče proizvajati v prostoru, kjer poteka bogatenje urana, so pojasnili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Loading...