Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Iranu usmrtili rokoborca, športniki zahtevajo izključitev Irana s športnih tekmovanj

Deli na:
V Iranu usmrtili rokoborca, športniki zahtevajo izključitev Irana s športnih tekmovanj

Navid Afkari - Foto: Twitter

Združenje športnikov Global Athlete zahteva ukrepe zoper Iran po sobotni usmrtitvi rokoborca Navida Afkarija. Kazen je bila kljub številnim protestom mednarodnih organizacij v soboto v zaporu Adel-Abad na jugu Irana izvršena. Mednarodni olimpijski komite in Mednarodno rokoborsko zvezo so pozvali, da Iran izključi s tekmovanj.

Pri Global Athlete poudarjajo, da Iran krši človekove pravice, česar mednarodna športna skupnost ne sme prezreti in da usmrtitev Afkarija ne sme ostati nekaznovana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minuli teden so številni najvidnejši člani rokoborske skupnosti protestirali proti smrtni obsodbi Afkarija. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je prek Twitterja pozval iranske oblasti, naj "se usmilijo tega mladeniča", predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach pa je izjavil, da je Mok "izjemno zaskrbljen".

V soboto so pri Moku objavili tudi izjavo za javnost, v kateri so izrazili šok in nejevero nad dogodkom v Iranu. "Mok je šokiran zaradi današnjega dogodka. Predsednik Moka je ta teden osebno zaprosil predsednika Irana, da pokaže milost do Navida Afkarija, a z upoštevanjem suverenosti islamske republike Iran."



"Izredno smo zaskrbljeni, da naše prošnje in tiste številnih športnikov, različnih rokoborskih in ostalih združenj ter državnih organov v Iranu niso obrodile sadov. Naše misli so z družino in prijatelji Navida Afkarija," so zapisali.

Iranske oblasti so zavrnile vse prošnje in kritike tako lokalnih kot mednarodnih organizacij. Sodniki so Afkarija obsodili na smrt, ker naj bi med protivladnimi protesti v Shirazu leta 2018 ubil varnostnika.

Dejale so, da je Afkari uboj priznal, vendar pa so tako športnik kot njegova družina in organizacije za človekove pravice trdili, da so oblasti priznanje dobile zgolj zavoljo hudega mučenja.