stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lavrov: Treba je odstraniti vse umetne ovire na poti k uresničevanju Južnega toka

Deli na:
Lavrov: Treba je odstraniti vse umetne ovire na poti k uresničevanju Južnega toka

Foto: Bobo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med današnjim srečanjem s slovenskim zunanjim ministrom, ki opravlja tekoče posle, Karlom Erjavcem v Mariboru govoril tudi o projektu Južni tok. "Prepričani smo, da je treba zdaj odstraniti vse umetne ovire na poti k uresničevanju tega projekta in delovati v skladu s prej podpisanimi dogovori," je dejal.

Na srečanju, kjer je bil prisoten tudi predsednik republike Borut Pahor, je Lavrov izrazil upanje, da bo Evropska komisija ponovno vzpostavila delovanje delovne skupine za reševanje vseh vprašanj v zvezi z uresničevanjem projekta Južni tok, ki ga želi Slovenija speljati tudi po svojem ozemlju. "Upamo, da bo ta spet začela delovati in da bomo našli ustrezne rešitve," je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali lahko potrdi navedbe Erjavca, da dogovor z Avstrijo, ki so ga zapečatili pred dnevi s podpisom pogodbe med ruskim Gazpromom in avstrijskim OMV, ne ogroža slovenskega kraka Južnega toka, ni bilo neposrednega odgovora. "Začuden sem, kako lahko v prisotnosti vašega zunanjega ministra dvomite v to, kar je rekel. S svoje strani lahko samo rečem, da je seveda Rusija zainteresirana za realizacijo vseh dogovorov, ki so bili zafiksirani v medvladnih sporazumih in drugih veljavnih dokumentih," je pojasnil vodja ruske diplomacije.

Med "umetnimi ovirami" na poti k uresničitvi projekta Južni tok je navedel retroaktivno uporabo tretjega energetskega svežnja EU, ki po njegovih besedah ne odgovarja niti normam mednarodnega prava niti praksi sodelovanja civiliziranih držav.

Glede krize v Ukrajini je Lavrov poudaril, da je za Rusijo na prvem mestu prekinitev ognja. "Treba je narediti prav vse, da bi ustavili sedanjo uporabo sile. Prepričani smo, da je Slovenija med tistimi državami EU, ki nas lahko slišijo in nas lahko razumejo in podpirajo ustavitev ognja, ki je zdaj naša glavna prioriteta," je pojasnil in poudaril, da mora prekinitev ognja veljati za obe strani.

Lavrov se je v izjavi za medije dotaknil tudi bližajočih volitev v Sloveniji. "Prepričani smo, da bo zagotovljena kontinuiteta našega prijateljskega sodelovanja, saj je ta v interesu slovenskega naroda," je dejal.

Po besedah Erjavca so na pogovoru s Pahorjem in Lavrovom ugotovili, da so politični, gospodarski in kulturni odnosi med Slovenijo in Rusijo na izjemno visoki ravni. Po njegovem prepričanju se bo blagovna menjava med državama tudi v prihodnje povečevala. "Rusija je za Slovenijo strateški partner. Konec leta oziroma takoj, ko bo oblikovana nova vlada, bo potekalo v Sloveniji 11. zasedanje medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje," je pojasnil.

Po izjavi za medije sta se z Lavrovom sestala še na štiri oči in tam naj bi Erjavec, kot je napovedal, ruskemu gostu prenesel slovenska stališča do krize v Ukrajini in Južnega toka. "Glede Južnega toka se bolj kažejo administrativne kot pa politične ovire. Če smo lahko umestili Severni tok v skladu z pravnim redom EU, ne vidimo nobene ovire, da ne bi tega storili tudi za Južni tok. Očitno pa bo treba počakati, da bo nova Evropska komisija začela delovati s polnimi pljuči in takrat mislim, da se bo ponovno začel pogovor glede umestitve Južnega toka in harmonizacije s pravnim redom EU," je povedal slovenski zunanji minister.

Ruske novinarje je zanimalo, ali so ZDA res nasprotovale današnjemu obisku Lavrova v Sloveniji. Erjavec je pojasnil, da je bil z veleposlaništva ZDA v Ljubljani "dan signal", da so zaskrbljeni zaradi tega obiska, a ga je ameriški državni sekretar John Kerry kasneje pomiril in mu povedal, da ZDA ne vidijo nobenih ovir za ta obisk.

Dopoldne se je Lavrov skupaj z Erjavcem in Pahorjem v Mariboru udeležil slovesnosti ob odprtju bodočega muzeja na lokaciji nekdanjega nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike. Pred odhodom iz Slovenije bo Lavrov položil še venec pred Spomenikom miru in Grobnico sovjetskih vojnih ujetnikov na pokopališču Pobrežje in se sestal z mariborskim županom Andrejem Fištravcem.