franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lavrov in Kerry imela "čudovite" pogovore

Deli na:
Lavrov in Kerry imela "čudovite" pogovore

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry je po osemurnih pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Sočiju dejal, da lahko EU in ZDA odpravita sankcije proti Rusiji, če bo v celoti spoštovan mirovni sporazum iz Minska. Izpostavil je nujo po sodelovanju Rusije in ZDA pri soočanju z globalnimi izzivi.

Ruski zunanji minister Lavrov je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavil, da so včerajšnji pogovori državama pomagali, da se "bolje medsebojno razumeta".

"Razumemo potrebo po tem, da se je treba izogniti korakom, ki bi lahko dolgoročno škodovali bilateralnim odnosom med državama na več področjih, posebej, če vzamemo v obzir, da je za rešitev mnogih perečih problemov potrebna dobra koordinacija na mednarodni ravni," je dodal Lavrov.

Putinov zunanjepolitični svetovalec Jurij Ušakov pa je novinarjem povedal, da na pogovorih siocer ni prišlo do preboja, je pa šlo za prvi izraz razumevanja, "da bi se morali veliki sili vrniti k normalnemu sodelovanju".

Kerry je po srečanju opozoril strani v Ukrajini, da bi bila uporaba sile "katerekoli strani v tem trenutku izjemno destruktivna". Obe strani sicer druga drugo obtožujeta kršenja premirja.

Kerry je sicer Rusijo obiskal prvič, odkar so se spričo krize v Ukrajine med državama močno ohladili odnosi. Ameriški zunanji minister je na Twitterju objavil tudi fotografijo pogovorov s Putinom in Lavrovom. S slednjim se je pred tem sestal tudi ločeno, Lavrov pa je nato pogovore opisal kot "čudovite". V Sočiju sta sicer skupaj ob prisotnosti kakih 500 šolarjev položila vence k spomeniku padlim med drugo svetovno vojno, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.