oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpov podpredsednik Pence potrdil neomajno podporo ZDA Natu

Deli na:
Trumpov podpredsednik Pence potrdil neomajno podporo ZDA Natu

Foto: Profimedia

Podpredsednik ZDA Mike Pence je v nagovoru na Münchenski varnostni konferenci danes potrdil neomajno podporo ZDA Natu in čezatlantskim odnosom.

Glede na to, koliko smo zanje žrtvovali, ne bi smel nihče dvomiti v podporo ameriškega predsednika Donalda Trumpa takšnemu partnerstvu, je poudaril. Ponovil je tudi zavezanost ZDA krepitvi demokracije.

"Predsednik me je prosil, naj danes tukaj prenesem sporočilo in zagotovilo, da ZDA močno podpirajo Nato in bodo neomajne v naših prizadevanjih za to čezatlantsko zavezništvo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril Pence.

Kot je dejal, ZDA želijo prijateljstvo z Evropo in vsemi narodi, "ki so krvaveli za naš pakt". "Stali bomo na strani Evrope, danes in vsak dan, saj nas povezujejo isti ideali visoke stopnje svobode, demokracije, pravice in pravne države. Še naprej bomo dokazovali zvestobo, saj imamo skupno preteklost in imeli bomo skupno prihodnost," je poudaril Pence.

"Združene države so in vedno bodo vaš največji zaveznik. Zagotavljam vam, da so predsednik Trump in naše ljudstvo predani naši čezatlantski zvezi," je dodal.

Je pa evropske zaveznike tako kot že obrambni minister ZDA James Mattis pozval, naj povečajo svoje izdatke za skupni obrambni proračun. "Prišel je čas, da storimo več," je poudaril. Članice Nata so se sicer zavezale, da bodo do leta 2024 obrambnemu področju namenile najmanj dva odstotka svojega BDP. Evropske države so trenutno v povprečju pri 1,5 odstotka, ZDA pa obrambi namenijo 3,6 odstotka BDP.



Merklova je na konferenci ponovila zavezanost Nemčije dvema odstotkoma, ob tem pa poudarila, da povečanje obrambnih proračunov za več kot osem odstotkov letno ni izvedljivo.

Pence je izpostavil tudi, da bodo ZDA pod Trumpovim vodstvom "močnejše kot kadar koli", Trumpova administracija pa bo "obnovila arzenal demokracije".

Rusijo je pozval, naj okrepi svoja prizadevanja za umiritev napetosti v Ukrajini. Rusija se mora po njegovih besedah zavedati svoje odgovornosti glede uresničevanja mirovnega sporazuma iz Minska. Glede tega so ZDA neomajne, čeprav skuša Trump najti skupen jezik z Rusijo, je poudaril Pence.

"Vedite, da bodo ZDA Rusijo v rusko-ukrajinskem konfliktu ne glede na siceršnje iskanje skupnih točk še naprej obravnavale kot odgovorno osebo," je dejal.

Ukrajinski konflikt je bil tudi ena od tem srečanja Pencea in Merklove ob robu konference. Sogovornika sta sicer govorila o odnosih med državama, skupnih zunanjepolitičnih ciljih, konfliktu v Siriji, razmerah v Libiji in posredovanju v Afganistanu, je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.