kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Magazin

40 let po begu zaradi seksa s 13-letnico se želi Polanski vrniti v ZDA

Deli na:
40 let po begu zaradi seksa s 13-letnico se želi Polanski vrniti v ZDA

Foto: arhiv Reporterja

Poljski režiser Roman Polanski, katerega izročitev ZDA zaradi spolnega odnosa z mladoletnico terjajo že več desetletij, načrtuje povratek v ZDA.

Njegov odvetnik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da želi pred tem le dobiti zagotovilo, da ga ne bo doletel zapor zaradi spolnega odnosa s tedaj 13-letnim dekletom.

Polanski, ki je ZDA zapustil pred skoraj 40 leti, namreč zatrjuje, da je dosegel dogovor o priznanju krivde, po katerem mu ni treba v zapor, besede njegovega odvetnika Harlanda Brauna povzema AFP.

Braun je na sodnika Scotta Gordona na sodišču v Los Angelesu naslovil pisno prošnjo, naj odpečati tajni magnetogram pričanja tožilca v primeru Polanski, za katerega verjame, da bo omenjeni dogovor potrdil.

Takrat 43-letni Polanski je bil obtožen spolnega odnosa s tedaj 13-letno Samantho Gailey leta 1977 v Los Angelesu po nekem fotografiranju. Pred dejanjem naj bi Samantho Gailey tudi omamil. Polanski se je sojenju izognil tako, da je priznal spolni odnos z mladoletnico in 42 dni preživel v zaporu. Vendar pa je leta 1978, prepričan, da bo sodnik dogovor o priznanju krivde zavrnil in mu prisodil visoko zaporno kazen, zbežal iz ZDA.

Leta 2009 so ga na podlagi ameriške tiralice aretirali na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

Nazadnje je njegovo izročitev ZDA decembra zavrnilo poljsko vrhovno sodišče. Režiser je tedaj izjavil, da se bo "končno lahko počutil varnega v svoji lastni državi". Pred tem je izročitev Polanskega ZDA oktobra 2015 zavrnilo že sodišče v poljskem Krakovu.

Braun meni, da bi tajni magnetogram pričanja tožilca potrdil trditev Polanskega o dogovoru, da preživi 42 dni v zaporu, in bi lahko prepričal ameriške oblasti, da je režiser že odslužil svojo kazen. "Ko bomo potrdili vsebino, bomo pozvali sodišče, da prepozna odločitev poljskega sodišča," je še povedal.