sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lani 36.250 žrtev terorizma, najbolj smrtonosni so islamski skrajneži

Deli na:
Lani 36.250 žrtev terorizma, najbolj smrtonosni so islamski skrajneži

Foto: Reuters

Število žrtev terorističnih napadov je lani skokovito naraslo. Po podatkih londonskega inštituta za gospodarstvo in mir je leta 2014 v terorističnih napadih življenje izgubilo 36.250 ljudi, kar je 80 odstotkov več kot leta 2013, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Samo skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) in njena zahodnoafriška partnerka Boko Haram sta odgovorni za več kot polovico smrtnih žrtev terorizma. Boko Haram, ki je najbolj smrtonosna skupina, je povzročila 6644 smrti, medtem ko je IS ubila 6073 ljudi, piše nemški časnik Die Welt.

Med državami, ki jih terorizem najbolj prizadene, so Afganistan, Irak, Nigerija, Pakistan in Sirija, pri čemer je število držav z več kot 500 smrtnimi žrtvami terorizma v enem letu naraslo s 5 na 11. Zgornjim državam so se tako pridružile Somalija, Ukrajina, Jemen, Srednjeafriška republika, Južni Sudan in Kamerun.

"Deset od 11 najbolj prizadetih držav ima tudi najvišje deleže beguncev in izgnancev," je dejal vodja inštituta Steve Killelea.

"Na zahodu so socialno-ekonomski dejavniki, kot sta brezposelnost med mladimi in kriminal z drogami, povezani s terorizmom. V državah, ki niso članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj pa je terorizem močneje povezan z nenehnimi konflikti, korupcijo in nasiljem," je še povedal Killelea.

Terorizem je svetovnemu gospodarstvu povzročil 53 milijard dolarjev škode, kar je desetkrat več kot leta 2000, so danes še sporočili z inštituta.