benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Indiji obesili enega od organizatorjev terorističnih napadov v Mumbaiju

Deli na:
V Indiji obesili enega od organizatorjev terorističnih napadov v Mumbaiju

Foto: Reuters (slika je simbolična)

V Indiji so danes obesili Yakuba Memona, enega od organizatorjev terorističnih napadov v Mumbaiju leta 1993, v katerih je umrlo več sto ljudi. Memona so obesili ob 7. uri zjutraj po lokalnem času v zaporu Nagpur na zahodu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot navajajo indijski mediji, so ga obesili prav na njegov 53. rojstni dan. Smrtno kazen so izvedli potem, ko sta indijski predsednik in vrhovno sodišče pred dnevni zavrnila njegovo prošnjo, da bi mu smrtno obsodbo spremenili v dosmrtni zapor.

53-letni Memon, po poklicu računovodja, je bil spoznan za krivega financiranja napada. Sodišče v Mumbaiju ga je leta 2007 obsodilo na smrtno kazen, nakar je zaprosil, da bi mu smrtno kazen spremenili v dosmrtno ječo. Je edini od 11 obsojenih, ki so mu v prizivnih postopkih potrdili smrtno kazen. Ostalim so jo spremenili v dosmrtni zapor. Med sojenjem in prizivnim postopkom je zanikal vpletenost v napad.

Sodni proces je zelo razdelil indijsko javnost. Številni borci za človekove pravice in nekdanji sodniki so se zavzeli proti njegovi usmrtitvi. Nekdanji sodnik vrhovnega sodišča Harjit Sing Bedi je med drugim po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil, da bi moralo vrhovno sodišče upoštevati, da je Memomn sodeloval s preiskovalci in da se je prostovoljno vrnil iz Pakistana, kakor je pobegnil po napadu.

12. marca 1993 je Mumbai pretresla vrsta eksplozij, v katerih je umrlo 257 ljudi, več kot 700 je bilo ranjenih. Eksplozije so odjeknila na 13 krajih, med drugim v tamkajšnji borzi. Napad velja za najhujši teroristični napad v Indiji doslej.

Za glavna organizatorja napada veljata Dawood Ibrahim in Tiger Memon, ki pa sta še vedno na begu. Yakub je mlajši brat Tigra Memona. Šlo naj bi za maščevanje za uničenje mošeje Babri leta 1991 s strani hindujskih fanatikov in umore muslimanov v verskih spopadih, ki so sledili.

Memonova usmrtitev je tretja v Indiji v zadnjih letih. Leta 2012 so obesili Mohammada Ajmala Kasaba, ki so ga obsodili zaradi sodelovanja pri terorističnem napadu v Mumbaiju leta 2008, leta 2013 pa Mohammada Afzala Guruja, obsojenega zaradi napada na indijski parlament.