Revija Reporter
Svet

Lahko finančno zavožena Italija potegne s seboj v brezno tudi Slovenijo?

A. Ž.

6. okt. 2018 6:00

Deli na:

Panika ob finančni krizi.

Profimedia

Zaradi trde politike novega notranjega ministra Mattea Salvinija do migrantov, ki skušajo čez Sredozemlje priti v Italijo in EU, je nova italijanska vlada zelo priljubljena med številnimi Slovenci.

A tako kot Donald Trump, ki lahko s svojo protekcionistično politiko ogrozi evropsko oziroma nemško gospodarstvo in s tem tudi slovensko blaginjo, je tudi nova italijanska vlada Gibanja pet zvezdic in Lige dvorezen meč.

Tako Salvinijeva Liga kot levoliberalno populistično Gibanje pet zvezdic, ki ga vodi mladi Luigi Di Maio, namreč zagovarjata povečevanje državnih izdatkov. In to kljub temu, da je italijanski javni dolg že zdaj okoli 130 odstotkov BDP, gospodarska rast pa pičla.

Italijanski parlament je pred dnevi sprejel tako imenovani ljudski proračun, ki med drugim predvideva povečanje minimalne pokojnine za 50 odstotkov na 780 evrov na mesec in uvedbe tako imenovanega državljanskega dohodka (it. reddito di cittadinanza) oziroma denarno pomoč za Italijane brez vsakršnih dohodkov, ki bo znašala 780 evrov na mesec.

Sprejetje »ljudskega proračuna« je pognalo k višku obresti na italijanske državne obveznice, zaradi česar je italijanska vlada stopila drobcen korak nazaj in zagotovila, da 2,4-odstotni proračunski primanjkljaj ne bo veljal za tri leta, ampak samo za leto 2019, medtem ko se bo leta 2020 znižal na 2,2 odstotka, leta 2021 pa na dva odstotka.  

Poleg tega nova vlada načrtuje tudi znižanje upokojitvene starosti in amnestijo za Italijane, ki dolgujejo državi davke. Do amnestije bodo upravičeni tisti dolžniki, ki bodo enkratno plačali minimalni znesek. Salvinijeva Liga ima sicer v programu tudi uvedbo enotne davčne stopnje, a se ta ideja verjetno ne bo uresničila.

Zaradi razsipne nove italijanske vlade nekateri analitiki opozarjajo, da je Italija pred razpotjem. Tako je italijanski ekonomist Tommaso Monacelli za nemški die Welt dejal, da sta le dve možnosti: padec vlade, ki jo vodi Giuseppe Conte, ali pa odhod Italije iz evra.

Odhod Italije, ki je eno največjih evropskih gospodarstev, iz evroobmočja pa je seveda tvegana poteza, saj lahko evroobmočje, in s tem tudi Slovenijo, pahne v novo evrsko krizo z neslutenimi posledicami.