Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kurzu se resno maje stolček

Deli na:
Kurzu se resno maje stolček

Avstrijski kancler Sebastian Kurz - Foto: Profimedia

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je včeraj po srečanju z ministrsko ekipo iz vrst svoje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) zagotovil, da kljub vladni krizi ne vidi razloga za odstop. Prepričan je, da so skupaj s stranko sposobni vladati. Predsednik koalicijskih Zelenih Werner Kogler je prepričan nasprotno in poudarja, da Kurz ni več sposoben vladati.

Kurz je še dejal, da namerava narediti vse, da zagotovi politično stabilnost. Je pa poudaril, da bo kot demokrat sprejel, če se v parlamentu oblikuje druga večina. V okviru tega namerava ostati v dialogu s predsednikom Avstrije Alexandrom Van der Bellnom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Znova pa je zavrnil vse očitke kazenske odgovornosti glede nedavne afere, ki je pretresla avstrijsko vlado. Priznal je, da so med sporočili, ki so predmet obravnave preiskave, tudi nekatera njegova, ki pa da jih je zapisal v afektu in jih danes ne bi več poslal v taki obliki.

Z izjave, ki jo je sklical na hitro ob istem terminu, kot je bila sicer napovedala izjava Koglerja, se je poslovil na hitro, ne da bi sprejel kakšno vprašanje, še piše APA.



Po izjavi Kurza je nato ločeno izjavo podal tudi podkancler Kogler, ki pa meni, da Kurz ni več sposoben ostati na čelu vlade. ÖVP so sicer dali priložnosti, da najdejo novega kandidata za kanclerja. So pa Zeleni začeli tudi pogovore z opozicijo, da bi našli rešitev.

Nova kriza avstrijske vlade je izbruhnila v sredo, ko je policija preiskala kanclerjev kabinet, finančno ministrstvo in prostore ÖVP zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so Kurzovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Kurzevi zaupniki naj bi med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje.